Home AKTUALNO Vodstvo japonske Yaskawe predstavilo načrtovano gradnjo tovarne robotov v Sloveniji

Vodstvo japonske Yaskawe predstavilo načrtovano gradnjo tovarne robotov v Sloveniji

0
Vodstvo japonske Yaskawe predstavilo načrtovano gradnjo tovarne robotov v Sloveniji
Yaskawa Electric Corporation

Vodilni predstavniki japonske korporacije Yaskawa Electric so na frankfurtskem letališču predstavili poslovne načrte ter investicijske projekte v Evropi, med drugim tudi v Sloveniji, kjer bodo gradili novo tovarno robotov.

Poleg Slovenije so bile sicer v igri za gradnjo Yaskawine nove evropske tovarne robotov še Slovaška, Češka in Poljska, v ožji izbor pa sta se na koncu uvrstili Slovenija in Poljska. Kot je aprila letos za časnik Finance povedal predsednik divizije robotike v Yaskawi Europa Bruno Schnekenburger, se je Slovenija v ožji izbor uvrstila tudi zato, ker je ponudila sofinanciranje naložbe.

Novico, da je v tekmi za to greenfield investicijo zmagala Slovenija, je oktobra kmalu po povratku z obiska na Japonskem razkril predsednik vlade Miro Cerar. Ob tem je pripomnil, da to dokazuje, da smo Slovenci “tudi v zelo hudi konkurenci zmožni dobiti takšne investicije”.

Po neuradnih informacijah naj bi bila vrednost naložbe 25 milijonov evrov, v tovarni pa naj bi zaposlili 170 ljudi. Lokacija njene postavitve v Sloveniji še ni znana.

Največji svetovni proizvajalec industrijskih robotov je v Sloveniji sicer že prisoten, saj sta v njegovi lasti ribniški podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro. Yaskawa Electric je leta 1994 prevzel v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 pa so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro.

Poleg Ribnice naj bi bila po poročanju nekaterih medijev v igri za tovarno robotov tudi Murska Sobota.

Vir :STA

ABC NEPREMIČNINE

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

NE ZAMUDITE SVEŽIH

NEPREMIČNINSKIH NOVIC

 

Nepremičninske novice iz Slovenije in tujine neposredno in brezplačno v vašem nabiralnku.


Sem prebral_a in se strinjam s  politiko zasebnosti