Home AKTUALNO Vodstvo japonske Yaskawe predstavilo načrtovano gradnjo tovarne robotov v Sloveniji

Vodstvo japonske Yaskawe predstavilo načrtovano gradnjo tovarne robotov v Sloveniji

0
Vodstvo japonske Yaskawe predstavilo načrtovano gradnjo tovarne robotov v Sloveniji
Yaskawa Electric Corporation

Vodilni predstavniki japonske korporacije Yaskawa Electric so na frankfurtskem letališču predstavili poslovne načrte ter investicijske projekte v Evropi, med drugim tudi v Sloveniji, kjer bodo gradili novo tovarno robotov.

Poleg Slovenije so bile sicer v igri za gradnjo Yaskawine nove evropske tovarne robotov še Slovaška, Češka in Poljska, v ožji izbor pa sta se na koncu uvrstili Slovenija in Poljska. Kot je aprila letos za časnik Finance povedal predsednik divizije robotike v Yaskawi Europa Bruno Schnekenburger, se je Slovenija v ožji izbor uvrstila tudi zato, ker je ponudila sofinanciranje naložbe.

Novico, da je v tekmi za to greenfield investicijo zmagala Slovenija, je oktobra kmalu po povratku z obiska na Japonskem razkril predsednik vlade Miro Cerar. Ob tem je pripomnil, da to dokazuje, da smo Slovenci “tudi v zelo hudi konkurenci zmožni dobiti takšne investicije”.

Po neuradnih informacijah naj bi bila vrednost naložbe 25 milijonov evrov, v tovarni pa naj bi zaposlili 170 ljudi. Lokacija njene postavitve v Sloveniji še ni znana.

Največji svetovni proizvajalec industrijskih robotov je v Sloveniji sicer že prisoten, saj sta v njegovi lasti ribniški podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro. Yaskawa Electric je leta 1994 prevzel v Nemčiji delujoče slovensko podjetje Motoman Robotec, leta 1996 pa so v Ribnici ustanovili podjetje za proizvodnjo robotskih celic Yaskawa Ristro.

Poleg Ribnice naj bi bila po poročanju nekaterih medijev v igri za tovarno robotov tudi Murska Sobota.

Vir :STA

ABC NEPREMIČNINE

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.