Urejanje novega mestnega parka v Kranju

25
Urejanje novega Bleiweisovega parka, ki nosi ime po znamenitem publicistu in politiku Janezu Bleiweisu.

Na sredini seji so kranjski mestni svetniki podprli načrt mestne uprave, da občina odkupi zemljišča in vilo ob novem Bleiweisovem parku. Občina namerava propadajočo vilo podreti in še razširiti osrednji mestni park, katerega ureditev se pravkar zaključuje. Odprtje parka je predvideno sredi maja.

Urejanje novega Bleiweisovega parka, poimenovanega po znamenitem publicistu in politiku Janezu Bleiweisu, se je začelo septembra lani. Dela uspešno napredujejo, tako bo občina park slovesno odprla sredi maja, je na današnji novinarski konferenci po sredini seji mestnega sveta povedal kranjski župan Matjaž Rakovec.

Sama ureditev parka bo stala nekoliko manj, kot je bilo prvotno predvideno, in sicer okoli 1,1 namesto 1,2 milijona evrov. Glavnino sredstev prispeva EU, strošek občine pa znaša dobrih 300.000 evrov.

Občina namerava park še razširiti. “Ključnega pomena je, da smo včeraj dobili zeleno luč še za odkup 3000 kvadratnih metrov površin ob parku, kjer sedaj stoji propadajoča vila oziroma bivši vrtec,” je dejal župan. Občina bo za odkup nepremičnin, ki so v lasti Arrive, odštela 460.000 evrov. Še 110.000 evrov pa bo stala rušitev vile.

“Naša ideja je, da objekt podremo, za kar smo dobili tudi soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, saj je objekt dotrajan in nevaren,” je povedal župan. Pojasnil je, da želijo v prvi fazi na to območje podaljšati Bleiweisov park, za kar naj bi občina pridobila tudi evropska sredstva.

V prihodnosti, ko se bo glavna kranjska avtobusna postaja z ureditvijo centralnega potniškega terminala preselila na lokacijo železniške postaje, pa bi bil na tem območju prostor za gradnjo novih poslovnih ali stanovanjskih objektov.

Mestni svetniki so na sredini seji s potrditvijo dopolnitev načrta pridobivanja nepremičnega premoženja občine za letošnje leto omogočili občini tudi nakup zemljišč za celostno ureditev Savske ceste, za kar je predvidenih 90.000 evrov. Gre za zemljišče, potrebno za ureditev novega uvoza v poslovno cono Planika ter za zemljišče za novo avtobusno postajo pred poslovno cono.

Kot je povedal Rakovec, so v sredo imeli tudi sestanek z republiškim stanovanjskim skladom, ki na tem območju načrtuje gradnjo nove stanovanjske soseske, za kar pa mora občina zagotoviti ustrezno dostopno cesto z novim mostom. “Seznanili smo jih, da že imamo gradbeno dovoljenje in da se pripravlja razpis za izvajalca gradbenih del za novi most. Če ne bo zapletov pri razpisu, bi lahko z deli začeli še letos,” je dejal župan.

Prav tako mora občina poskrbeti za izgradnjo komunalne infrastrukture na območju Golnika. “Zasebni investitor nas je obvestil, da bo začel gradnjo nove bolnišnice, ki naj bi bila zgrajena do konca prihodnjega leta, za uporabno dovoljenje pa potrebuje tudi ustrezno kanalizacijo,” je pojasnil Rakovec. Kot je zagotovil, bo občina poskrbela za kanalizacijo, čaka pa tudi še odločitev države, ali bo financirala investicijo v obstoječe objekte Klinike Golnik, kjer je v načrtu nov laboratorij.

Med kadrovskimi zadevami so kranjski mestni svetniki obstoječemu direktorju Gasilsko reševalne službe Kranj Tomažu Vilfanu podelili nov štiriletni mandat. Na razpis sta se sicer prijavila tudi Tomaž Krišelj in Matej Kejžar. Vsi trije so izpolnjevali pogoje za zasedbo delovnega mesta. Razpisna komisija pa je ugotovila, da je največ točk zbral Vilfan in ga v potrditev predlagala mestnemu svetu.

Prejšnji članekNadaljevanje rasti cen stanovanjskih nepremičnin v letu 2023
Naslednji članekMinistrstvo uvaja nov zakon za regulacijo kratkotrajnega najema stanovanj