Ministrstvo uvaja nov zakon za regulacijo kratkotrajnega najema stanovanj

7
Obvezna bo predhodna pridobitev soglasja občine, ki bo pravzaprav konstitutivni element za vpis v register, temu pa bo treba priložiti uporabno dovoljenje, pisno soglasje solastnikov, soglasje etažnih lastnikov.

Ministrstvo za gospodarstvo je danes predstavilo osnutek novega zakona o gostinstvu, ki je namenjen tudi urejanju kratkotrajnega oddajanja stanovanj v najem, s ciljem podpore gostinstvu, zmanjševanja birokracije in izboljšanja dobrobiti lokalnih skupnosti, pojasnjuje minister Matjaž Han.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport, Matjaž Han, je na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril, da je gostinstvo ključnega pomena za uspeh slovenskega turizma, a opozarja na težave, ki jih turizem prinaša v nekaterih regijah.

“Z novim zakonom ne prepovedujemo kratkotrajnega najema, temveč želimo omejiti njegove negativne družbene posledice,” je izjavil Han. Predlog zakona predvideva, da se kratkotrajni najem omeji na največ 30 dni na leto, vendar občinam daje možnost prilagoditve te omejitve, če to dopuščajo lokalne razmere in turistični cilji.

Matevž Frangež, državni sekretar na ministrstvu, je razkril, da je ponudba kratkotrajnega najema stanovanj v zadnjih letih močno narasla, pri čemer je koncentrirana predvsem v večjih turističnih središčih, kot so Ljubljana, Piran, Bled, Koper in Kranjska Gora.

“Z novim zakonom se bodo stanovanja lahko preoblikovala v gostinske nastanitvene obrate, če bodo pridobila ustrezno namembnost,” je pojasnil Frangež in dodal, da zakon določa maksimalno število ležišč, ki je odvisno od vrste stavbe.

Frangež je poudaril tudi, da bo za opravljanje dejavnosti potrebno pridobiti 75-odstotno soglasje etažnih lastnikov, pri čemer bo potrebno soglasje vseh lastnikov mejnih stanovanj.

Dubravka Kalin, generalna direktorica direktorata za turizem, je omenila, da novi zakon uvaja tudi nove vrste nastanitvenih obratov, kot so apartmaji, šotorišča, postajališča za bivalna vozila, glamping in nadstandardni nastanitveni obrati v naravi.

Osnutek zakona načrtuje tudi spremembe obratovalnih časov gostinskih obratov, z možnostjo prilagajanja občinam, glede na lokalne potrebe.

Blejski župan Anton Mežan je izrazil zadovoljstvo s sodelovanjem občin pri pripravi zakona in izpostavil pomen iskanja ravnovesja med turizmom in potrebami lokalnega prebivalstva.

Matjaž Han je sklenil, da bo po javni obravnavi zakon šel v medresorsko usklajevanje, z namenom, da bi ga Državni zbor sprejel do konca leta.

Prejšnji članekUrejanje novega mestnega parka v Kranju
Naslednji članekZa zdaj brez znakov izboljšanja za nemško stanovanjsko gradnjo