Civilna iniciativa nasprotuje prodaji nepremičnin ob Barjanski cesti za potrebe novega trgovskega centra

117

Prebivalci Ljubljane, združeni v iniciativo Ljubljana odprto mesto, se ne strinjajo s prodajo treh večjih parcel ob Barjanski cesti, kjer zasebni investitor načrtuje gradnjo nakupovalnega središča in stanovanj. Ljubljana po njihovem prepričanju ne potrebuje nedostopnih luksuznih stanovanj in še en trgovinski kompleks, namenjen potrošnji.

Ljubljanski mestni svetniki so namreč na ponedeljkovi seji ob nekaj glasovih proti podprli prodajo treh večjih parcel v skupni velikosti okoli 9000 kvadratnih metrov ob Barjanski cesti, kjer zasebni investitor načrtuje gradnjo nakupovalnega središča in več kot 700 stanovanj.

Člani iniciative Ljubljana odprto mesto so v današnjem odzivu na to odločitev zapisali, da od Mestne občine Ljubljana (Mol) zahtevajo, da javno objavi in jim pošlje seznam vseh nepremičnin, ki jih je občina prodala od leta 2006 do danes, in seznam kupcev teh nepremičnin.

Prav tako zahtevajo javno objavo in posredovanje seznama vseh neprodanih in nezasedenih nepremičnin v lasti ljubljanske občine in njenih javnih zavodov. Občina naj proste nepremičnine ponudi na razpolago tistim, ki jih potrebujejo, torej neprofitnim pravnim osebam, neformalnim skupinam prebivalk in prebivalcev ter posameznicam in posameznikom.

V civilni iniciativi so ob tem poudarili, da gre za nepremičnine v občinski, torej skupni lasti prebivalk in prebivalcev Ljubljane. “Prepustite odločanje o skupnem (premoženju) prebivalkam in prebivalcem Ljubljane,” so še zahtevali od ljubljanske občine.

Priložnost nakupa samostojen hiše v Istri za 300.000 EUR…

Na Molu za omenjena zemljišča pričakujejo 4,1 milijona evrov oz. 450 evrov za kvadratni meter. Nekaterim mestnim svetnikom iz vrst opozicije se načrti za gradnjo novega nakupovalnega središča niso zdeli smiselni, sploh ob pomanjkanju neprofitnih stanovanj v mestu.

Na občinskem javnem stanovanjskem skladu so sicer za časnik Dnevnik pojasnili, da je stanovanjska gradnja na tem območju predvidena, a da v povezavi s temi tremi parcelami obstaja vrsta zadržkov, med drugim je ena od parcel zaradi bližine ceste in obvoznice obremenjena s hrupom, ležijo pa tudi na poplavnem območju.

Prejšnji članekV drugem četrtletju v Sloveniji najvišja podražitev nepremičnin v desetih letih
Naslednji članekV ZDA cene stanovanjskih nepremičnin ne popuščaj