Septembra tretjina več gradbenih dovoljenj

97
Pridobitev gradbenega dovoljenja predstavlja zeleno luč za gradnjo in veliko veselje

V Sloveniji so septembra izdali 684 gradbenih dovoljenj za stavbe, kar je 36 odstotkov več kot avgusta. V prvih devetih mesecih je bilo izdanih 19 odstotkov več dovoljenj, v njih pa je bilo načrtovanih 11 odstotkov manj stanovanj kot istem lanskem obdobju, je sporočil statistični urad.

Septembra je bilo za stanovanjske stavbe izdanih 39 odstotkov več dovoljenj kot avgusta, za nestanovanjske pa 34 odstotkov več. Med stanovanjskimi stavbami jih je bilo 97 odstotkov za enostanovanjske stavbe. Od gradbenih dovoljenj za nestanovanjske stavbe pa jih je bilo največ za druge nestanovanjske stavbe, med katere se večinoma uvrščajo nezahtevni objekti.

Med izdanimi gradbenimi dovoljenji jih je bilo 97 odstotkov za novogradnje, tri odstotke za spremembo namembnosti. Število gradbenih dovoljenj za novogradnje je bilo za 34 odstotkov večje kot v avgustu, površina s temi gradbenimi dovoljenji predvidenih novogradenj pa je bila večja za 49 odstotkov.

Z gradbenimi dovoljenji, izdanimi septembra, se bo največ stanovanj gradilo v osrednjeslovenski statistični regiji, in sicer 23 odstotkov vseh. Sledita podravska statistična regija z 18 odstotki predvidenih stanovanj in savinjska regija z 12 odstotki. V drugih regijah je bilo z gradbenimi dovoljenji načrtovanih manj stanovanj, med njimi najmanj v zasavski statistični regiji (štiri stanovanja).

V prvih devetih mesecih letos je bilo za gradnjo stanovanjskih stavb izdanih osem odstotkov manj, za gradnjo nestanovanjskih stavb pa 44 odstotkov več gradbenih dovoljenj. Od gradbenih dovoljenj za nestanovanjske stavbe jih je bilo 73 odstotkov izdanih za nezahtevne objekte, medtem ko jih je bilo v istem obdobju lani 37 odstotkov.

 

Vir: STA

NEPREMIČNINE

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.