Tuje neposredne naložbe v Sloveniji lani višje za 10 odstotkov

82

Tuje neposredne naložbe v Sloveniji so konec leta 2021 znašale 18,4 milijarde evrov in so se glede na preteklo leto povečale za 1,7 milijarde evrov za 10,4 odstotka, je danes objavila Banka Slovenije. Največ naložb je bilo iz Avstrije, na katero odpade skoraj četrtinski delež, sledita Luksemburg in Švica.

K povečanju tujih neposrednih naložb v Sloveniji so lani največ prispevale transakcije povečanja neto dolga do tujih lastnikov, 0,7 milijarde evrov, reinvestirani dobički so dosegli 0,5 milijarde evrov, transakcije lastniškega kapitala pa 0,2 milijarde evrov, je v poročilu povzela Banka Slovenije.

Tujim investitorjem je bilo v letu 2021 izplačanih 1,1 milijarde evrov dobičkov, kar je dobro polovico več kot leto prej.

Glede na stanje tujih neposrednih naložb v Sloveniji je bila konec lanskega leta največja vlagateljica Avstrija (24,9 odstotka), ki je vlagala predvsem v predelovalno dejavnost ter dejavnost trgovine, vzdrževanja in popravil motornih vozil. Sledita Luksemburg (11,9 odstotka) z glavnino naložb v finančno in zavarovalniško dejavnost ter Švica (11,2 odstotka) z glavnino naložb v predelovalno dejavnost.

Četrta največja vlagateljica v Slovenijo je bila Hrvaška (9,7 odstotka) z večino naložb v dejavnost trgovine, vzdrževanja in popravil motornih vozil ter peta Nemčija (8,1 odstotka) z glavnino naložb v predelovalno dejavnosti in dejavnost trgovine, vzdrževanja in popravil motornih vozil.

Neposredne naložbe Slovenije v tujini so medtem konec leta 2021 znašale 7,8 milijarde evrov in so se glede na preteklo leto povečale za 0,8 milijarde evrov oz. za 11,8 odstotka. Lani je bilo 1,1 milijarde evrov transakcij povečanja, večinoma v obliki lastniškega kapitala (0,5 milijarde evrov; v tem tudi slaba petina v obliki nepremičnin) in reinvestiranih dobičkov ter neto dolga do slovenskih lastnikov (obakrat za 0,3 milijarde evrov).

Lani so gospodarske družbe v tujini slovenskim lastnikom izplačale 175 milijonov evrov dobičkov, kar je skoraj dvakratnik izplačil iz predhodnega leta.

Slovenski vlagatelji so imeli konec leta 2021 največ neposrednih naložb na Hrvaškem (34,6 odstotka), kjer so prevladovale naložbe v obliki nepremičnin slovenskih gospodinjstev ter investicije v dejavnosti trgovine, vzdrževanja in popravil motornih vozil. Sledile so naložbe v Srbiji (19,1 odstotka) in Bosni in Hercegovini (6,8 odstotka), obakrat s prevladujočimi investicijami v finančne in zavarovalniške dejavnosti.

Četrta največja država prejemnica slovenskih neposrednih naložb je bila Ruska federacija (šest odstotkov vseh neposrednih naložb), večinoma z investicijami v predelovalne dejavnosti, sledila pa ji je Severna Makedonija (5,8 odstotka vseh neposrednih naložb), kjer so slovenski vlagatelji največ investirali v finančne in zavarovalniške dejavnosti, so še navedli v Banki Slovenije.

Prejšnji članekBanka Slovenije zrahljala nekatere omejitve na področju kreditiranja prebivalstva
Naslednji članekCene stanovanjskih nepremičnin v EU v prvem četrtletju višje za več kot 10 odstotkov