Združenje za nepremičninsko posredovanje razočarano

37
Nepremičninski posredniki so več kot presenečeni.

Združenje družb za nepremičninsko posredovanje, ki deluje v okviru Zbornice za poslovanje z nepremičninami, je razočarano, da je vlada nepremičninske posrednike tudi v tokratnem paketu sproščanj ukrepov povsem spregledala. Opozorili so, da je vlada sprostila številne druge dejavnosti, med katerimi so nekatere bistveno bolj tvegane.

“Mineva 45 dni od našega poskusa, da bi vsem pristojnim ministrstvom s posebno oceno tveganja pojasnili, da dejavnost nepremičninskega posredovanja ne predstavlja praktično nobenega tveganja za prenos okužb z novim koronavirusom,” so sporočili iz združenja, ki deluje v okviru zbornice pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Od takrat so z “neštetimi dopisi” poskušali od vseh odločevalcev dobiti vsaj kratek odgovor na vprašanje, v čem je dejavnost nepremičninskega posredovanja bolj tvegana ali manj pomembna od nekaterih drugih dejavnosti, ki se sedaj, vsaj v omejenem obsegu, sproščajo, vendar odgovora niso prejeli.

Ker nepremičninski posredniki trenutno ne morejo izvajati svojih storitev, se potrošniki znajdejo sami. “Dokaz za to je število poslov, ki jih v tem času evidentira Finančna uprava RS. To pomeni, da država prometa z nepremičninami ni zaustavila, ampak ga je zgolj preusmerila stran od nepremičninskih posrednikov, s čimer jim je bilo onemogočeno ustvarjanje prihodkov, država pa se je s tem odpovedala DDV,” so navedli.

Opozorili so na stiske več kot 2000 nepremičninskih posrednikov. “S takšno ignoranco vlada velike stiske povzroča tudi državljanom, še posebej
tistim, ki si v tem času rešujejo stanovanjsko vprašanje, se morajo nujno preseliti, ker jim poteče veljavna najemna pogodba, so nepremičnino prodali že pred časom in se morajo izseliti v pogodbenem roku, se morajo preseliti zaradi menjave ali izgube službe, smrti, ločitve, ali katere koli druge pomembne življenjske situacije,” so izpostavili.

Nerazumljivo se jim zdi, da se promet med pogodbenimi partnerji lahko nemoteno vrši, pri tem pa ne sme sodelovati strokovnjak, ki posel lahko vodi varno in nadzorovano.

Prejšnji članekStanovanjski sklad RS bo do leta 2023 zagotovil 2194 novih javnih najemnih stanovanj
Naslednji članekMariborska občina in DUTB sklenila dogovor glede premoženja na Pohorju