Odprte hiše s poudarkom na stavbah, energiji in dobrem počutju

16
Odprte hiše Slovenije ljudem omogočajo izkušnjo, da v stavbe vstopijo, jih preizkusijo ter stopijo v stik z arhitekti, uporabniki, lastniki, izvajalci in drugimi strokovnjaki.

Med 21. in 23. aprilom bo potekal letošnji festival kakovostnih gradenj, nepremičnin in arhitekture Odprte hiše Slovenije, v okviru katerega si bo mogoče v živo ogledati več kot 70 zasebnih in javnih stavb ter prostorskih ureditev. Tema letošnjega festivala so stavbe, energija in dobro počutje.

Letos se bodo morali obiskovalci prijaviti za ogled vseh objektov, prijave pa bodo na voljo s ponedeljkom. Kot je razvidno s spletnih strani festivala, bodo za ogled med drugim na voljo večnamenski prostor in stopnišče ljubljanske Gimnazije Jožeta Plečnika, objekti v naravnem rezervatu Škocjanski zatok, pediatrična ambulanta Polhek, prenovljeno pritličje Hotela Slon ter upravna stavba Nogometne zveze Slovenije.

Kot so v sporočilu zapisali organizatorji, ljudje v grajenem prostoru preživimo 90 odstotkov svojega časa, a se večinoma ne zavedamo njegovega vpliva na naše življenje in delo, torej na počutje, zdravje, varnost, uspešnost in učinkovitost.

Nepremičnin, ki so ena naših največjih investicij v poslovnem ali zasebnem življenju, za razliko od denimo avtomobilov pred nakupom ne preizkušamo, čeprav jih kupujemo za daljše časovno obdobje. Zato nimamo razvitih pravilnih kriterijev za njihovo vrednotenje ter za odločanje o gradnji, prenovi in vzdrževanju, navajajo organizatorji.

Odprte hiše Slovenije ljudem po njihovih besedah omogočajo izkušnjo, da v stavbe vstopijo, jih preizkusijo ter stopijo v stik z arhitekti, uporabniki, lastniki, izvajalci in drugimi strokovnjaki.

Poslanstvo festivala je ljudem tudi pokazati, da kakovostna arhitektura ni nujno draga. “Pomembne so kakovostne uporabne rešitve, ki nam izboljšujejo kakovost življenja. Predvsem pa bi morale biti vse javne stavbe in ureditve najbolj kakovostne, dostopno zasnovane in vzor ostalim gradnjam,” poudarjajo organizatorji.

Festival Odprte hiše Slovenije je del mednarodne mreže Open House Worldwide, ki deluje v 30 mestih po vsem svetu, s čimer nastaja največji globalni arhitekturni festival, ki dosega več kot milijon ljudi.

V Sloveniji festival deluje od leta 2010. Doslej so na njem odprli več kot 474 objektov in več kot 100 spremljevalnih dogodkov, ki si jih je ogledalo skoraj 17.000 ljudi. V festivalski bazi in na spletnem portalu je predstavljenih že več kot 600 najuspešnejših slovenskih arhitektov, krajinskih arhitektov in drugih vrhunskih strokovnjakov.

Vir: STA

Save

Prejšnji članekGrad Podvin čaka na investitorja
Naslednji članekMIPIM 2017: Diamniadio Lake City