Grad Podvin čaka na investitorja

27
Grad Podvin ima dolgo tradicijo, saj ga zgodovinske listine prvic omenjajo ze leta 1311 kot Thurn Podwein

Grad Podvin pri Mošnjah na Gorenjskem, ki se lahko pohvali s svojo bogato zgodovino in kot rojstni kraj slovenske ustave, že deset let bolj ali manj sameva. Lastnica je hčerinska družba Zavarovalnice Triglav, ki za objekt išče investitorja z zadostnim kapitalom in s podjetniško idejo za lokacijo z velikim turističnim potencialom.

Grad Podvin ima dolgo tradicijo, saj ga zgodovinske listine prvič omenjajo že leta 1311 kot Thurn Podwein, ki so ga v dedni lasti imeli gospodje Podvinski. Danes na mestu, kjer je v srednjem veku stal stolp, stoji dvonadstropen dvorec. Ta je v svojem jedru domnevno renesančen, je zapisano v registru kulturne dediščine.

Grad oziroma dvorec je bil skozi stoletja večkrat prezidan in je zamenjal vrsto lastnikov, med katerimi so bili tudi celjski grofje in Habsburžani. Leta 1870 je njegov lastnik postal francoski knez Camille de Polignac. Po koncu druge svetovne vojne je bilo posestvo nacionalizirano, grad je nekaj časa služil kot kmetijska šola, od leta 1962 pa kot gostinsko-turistični objekt.

Igral je tudi vlogo pri slovenski osamosvojitvi, saj so v njem izoblikovali osnutek slovenske ustave. Ker v denacionalizaciji dediči niso zahtevali vrnitve, je grad ostal gostinsko-turistični objekt in je solidno deloval do leta 2007, ko so ga zaprli zaradi prenove, medtem ko je restavracija v bližnji pristavi še naprej poslovala.

Leta 2009 je družba Hotel grad Podvin, ki je del Skupine Triglav, kompleks dala na dražbo. Za 3,8 milijona evrov ga je kupila dotedanja najemnica, ljubljanska družba Maxicom Zlatana Kudića. Ta je obljubljal obsežno prenovo, po kateri bi grad postal prestižen turistični kompleks, a ni poravnal niti kupnine, zato je zavarovalnica po treh letih prodajno pogodbo razdrla.

Danes dvorec še vedno sameva, medtem ko v pristavi od leta 2013 kot Vila Podvin z novim najemnikom spet deluje restavracija, ki ponuja tudi namestitve. Celoten kompleks, ki obsega tudi zemljišča, pa zaenkrat ostaja v lasti družbe Hotel grad Podvin, ki je hčerinsko podjetje družbe Triglav – upravljanje nepremičnin.

V Zavarovalnici Triglav, za grad Podvin in ostale nepremičnine v okviru danih možnosti oziroma tržnih razmer še naprej “aktivno iščejo rešitve oziroma investitorja z zadostnim kapitalom in podjetniško idejo za lokacijo z velikim turističnim potencialom”.

Vir. STA

Prejšnji članekKriževniška cerkev vrnjena križnikom
Naslednji članekOdprte hiše s poudarkom na stavbah, energiji in dobrem počutju

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.