Union Hoteli bodo z nepremičninskim skladom postali aktiven igralec na trgu

187
Cilj je, da Equinox Nepremičnine oz. pozneje nepremičninski investicijski sklad postane vodilni igralec na nepremičninskem trgu.

V družbi Union Hoteli, kjer so v torek na skupščini potrdili oddelitev nepremičnin na novoustanovljeno družbo Equinox Nepremičnine, želijo iz te oblikovati nepremičninski investicijski sklad, ki bo kotiral na Ljubljanski borzi. Postati želijo aktiven igralec na trgu, ne le pri hotelskih in poslovnih nepremičninah, ampak tudi pri stanovanjskih.

Glavni izvršni direktor Union hotelov Matej Rigelnik je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal, da so o oddelitvi nepremičninskega portfelja na novo družbo in ločitvi upravljanja hotelske dejavnosti od upravljanja nepremičnin začeli razmišljati že v letih 2017 in 2018, ko so tudi začeli obsežen večleten investicijski cikel v svojih hotelih v prestolnici, ki ga niso prekinili niti v času covida-19. S tem so želeli slediti zgledu iz večine razvitega sveta, kjer lastniki hotelov niso tudi lastniki nepremičnin.

Pri teh načrtih jih je nekoliko prehitel čas, zdaj pa so se za njihovo uresničitev odločili v času epidemije, ko je hotelska in turistična dejavnost predvsem v mestih močno prizadeta in že kar nekaj časa časa bolj ali manj stoji. Rigelnik tako pravi, da so korak naredili kljub, in ne zaradi koronske krize.

V Union Hotelih imajo sicer v prestolnici pet hotelov – Grand hotel Union, uHotel, Hotel Lev, Central hotel in zadnja pridobitev, zaradi koronske krize še neizkoriščena, to je mešanica hotela in mladinskega hostla The Fuzzy Log, kjer je ob drugih inovativnih nastanitvenih možnostih na voljo tudi edini urbani glamping v Sloveniji. V teh hotelih je 767 sob, poleg tega pa še zgodovinsko pomembna Unionska dvorana in sodoben konferenčni center v sklopu Hotela Lev.

Vse te nepremičnine so po Rigelnikovih besedah najbolj centralno ležeči hotelski objekti katere od hotelskih družb v prestolnicah EU. Povprečno so namreč vsega 280 metrov oddaljene od Prešernovega trga.

Nepremičninski portfelj družbe Equinox nepremičnine bo vključeval nepremičnine s skupno površino okoli 65.000 kvadratnih metrov. V njem bodo štiri od petih hotelskih nepremičnin s 677 sobami in
21 sodobnimi konferenčnimi dvoranami- Grand hotel Union z veliko Unionsko dvorano, uHotel, Hotel Lev s konferenčnim centrom TehnoLev in The Fuzzy Log.

V Petram resortu priložnost nakupa vile dvojčka za ceno 850.475 EUR…

Dopolnjevale ga bodo štiri poslovne nepremičnine, to so poslovni prostori v Delovi stolpnici, prostori, kjer trenutno domuje prevozniško-turistična družba Nomago ter poslovna objekta na Miklošičevi in Nazorjevi ulici (na Nazorjevi gre za nekdanjo Modno hišo).

Cilj lastnikov Union hotelov – ti so ob oddelitvi prejeli po eno delnico družbe Equinox nepremičnine in Union Hotelov, ki se bo preimenovala v Union Hotels Collection – je, da se nepremičninska družba razvija in širila svoj nepremičninski portfelj s ciljem oblikovanja prvega, na borzi kotirajočega nepremičninskega sklada v Sloveniji.

Trenutno so namreč nepremičninski skladi v Sloveniji, kot pravi Rigelnik, nepregledni in z zaprto lastniško strukturo, njihov cilj pa je oblikovati transparenten in za vlagatelje zanimiv sklad po zgledu podobnih igralcev v ZDA in Evropi. Vrednost njegovega nepremičninskega portfelja bi bila na začetku med 50 in 100 milijoni evrov, medtem ko največji tak sklad v Evropi za primerjavo razpolaga z okoli 20 milijard evrov nepremičnin.

Cilj je, da Equinox Nepremičnine oz. pozneje nepremičninski investicijski sklad postane vodilni igralec na nepremičninskem trgu, ki bo zanimiv za domače in tuje institucionalne vlagatelje ter tudi fizične osebe.

Želja je tako razširiti nepremičninski portfelj in ga tudi razpršiti, tako da sklad ne bi bil le igralec na trgu hotelskih in poslovnih nepremičnin, temveč tudi pri stanovanjskih nepremičninah. Po Rigelnikovih besedah namreč vidijo številne priložnosti in koristi v konsolidaciji razpršenega in pogosto še vedno neurejenega etažnega lastništva večstanovanjskih stavb.

Obljubljajo tudi likvidnost delnic na borznem trgu in transparentnost poslovanja z jasnim nadzorom, po vzoru iz tujine pričakujejo tudi nadpovprečno donosnost za vlagatelje. Ko bo sklad oblikovan, bodo po Rigelnikovih besedah zanj iskali nove vlagatelje, ki bodo lahko vanj investirali tudi nepremičnine kot stvarne vložke.

Glede na stabilno finančno strukturo, kjer so kapitalski viri financiranja v ospredju, in kar nekaj presežne likvidnosti v Union hotelih verjamejo v sposobnost izpeljave svojih načrtov. Prav tako so prepričani, da lahko zberejo nove kapitalske in dolžniške vire, možna oz. celo verjetna je tudi izdaja novih delnic, kjer so, tako Rigelnik prožni glede zmanjšanja lastniškega deleža trenutnih lastnikov.

Teh je sicer okoli 300, a daleč največji je družba Axor Holding, nastala iz prestrukturiranja skupine ACH, ki ima 76,6 odstotka delnic z glasovalno pravico. Rigelnik pravi, da bi delež lahko zmanjšali na 51 odstotkov ali 25 odstotkov in eno delnico ob ustreznih spremembah zakonodaje.

Družba Union Hotels Collection, ki bo izvajala operativno hotelsko dejavnost, ima medtem v načrtu prevzeti upravljanje tudi kakšnega drugega hotela. Največ sinergij po Rigelnikovih besedah vidijo v Ljubljani, a pogledujejo tudi po alternativah drugje po državi.

Prejšnji članekDržavni zbor prikimava poenotenju nepremičninskih evidenc
Naslednji članekEpidemija ni imela večjega vpliva na cene nepremičnin sporoča GURS