Sprememba notarske tarife ukinja strošek notarjevega opozorila stranki

73

Spremembe notarske tarife, ki veljajo od 21. januarja dalje, državljanom prinašajo večjo predvidljivost v postopkih pred notarji in tudi prihranek, so sporočili z ministrstva za pravosodje. Med drugim je ukinjeno zaračunavanje notarjevega opozorila stranki, da je za vsebino listine odgovoren le, če jo sestavi v obliki notarskega zapisa.

Po novem torej notar pred overitvijo podpisa lastnika na zasebni listini, s katero se nepremičnina odtuji ali obremeni, stranki ne bo več zaračunaval opozorila, da je za vsebino listine odgovoren le, če jo sestavi v obliki notarskega zapisa. “Le kadar določen predpis veže overitev podpisa na izpolnitev določenih pogojev, zaradi česar je treba na primer preveriti potrdilo o plačilu davkov, potrdilo o namenski rabi zemljišča, potrdilo, da občina ne uveljavlja predkupne pravice, znaša pristojbina za overitev podpisa dodatnih 16 evrov,” so zapisali na ministrstvu za pravosodje.

Priložnost nakupa stilsko opremljenaga 4 sobnega stanovanja s kabinetom za ceno 549.000 EUR in možnostjo menjave…

Z novelo notarske tarife pa je ministrstvo tudi jasneje določilo storitve, ki se lahko obračunajo samostojno, in storitve, ki so že vključene v druge notarske storitve. Tako se po novem kratki dopisi strankam in drugim udeležencem, kadar gre za več dopisov z isto vsebino več naslovnikom, smejo zaračunati le enkrat, je še določilo ministrstvo.

Prejšnji članekProdaja rabljenih stanovanj in hiš v ZDA decembra spet narasla
Naslednji članekAnkaranski občinski svet potrdil prometno strategijo

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.