Sprememba notarske tarife ukinja strošek notarjevega opozorila stranki

10

Spremembe notarske tarife, ki veljajo od 21. januarja dalje, državljanom prinašajo večjo predvidljivost v postopkih pred notarji in tudi prihranek, so sporočili z ministrstva za pravosodje. Med drugim je ukinjeno zaračunavanje notarjevega opozorila stranki, da je za vsebino listine odgovoren le, če jo sestavi v obliki notarskega zapisa.

Po novem torej notar pred overitvijo podpisa lastnika na zasebni listini, s katero se nepremičnina odtuji ali obremeni, stranki ne bo več zaračunaval opozorila, da je za vsebino listine odgovoren le, če jo sestavi v obliki notarskega zapisa. “Le kadar določen predpis veže overitev podpisa na izpolnitev določenih pogojev, zaradi česar je treba na primer preveriti potrdilo o plačilu davkov, potrdilo o namenski rabi zemljišča, potrdilo, da občina ne uveljavlja predkupne pravice, znaša pristojbina za overitev podpisa dodatnih 16 evrov,” so zapisali na ministrstvu za pravosodje.

Priložnost nakupa stilsko opremljenaga 4 sobnega stanovanja s kabinetom za ceno 549.000 EUR in možnostjo menjave…

Z novelo notarske tarife pa je ministrstvo tudi jasneje določilo storitve, ki se lahko obračunajo samostojno, in storitve, ki so že vključene v druge notarske storitve. Tako se po novem kratki dopisi strankam in drugim udeležencem, kadar gre za več dopisov z isto vsebino več naslovnikom, smejo zaračunati le enkrat, je še določilo ministrstvo.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.