Ankaranski občinski svet potrdil prometno strategijo

36

Ankaranski občinski svet je na torkovi seji potrdil celostno prometno strategijo občine za obdobje 2021-2025. Z njo želijo zmanjšati negativne vplive motornega prometa na okolje in povečati privlačnost naselja za prebivalce in obiskovalce. Prav tako so svetniki v prvi obravnavi podali soglasje k odloku o ustanovitvi skupne medobčinske uprave Istre.

S sprejemom celostne prometne strategija se Občina Ankaran zavezuje k načrtovanju in izvajanju ukrepov trajnostne mobilnosti, s katerimi bo oblikovala področje prometa in z njim povezana področja v naslednjih petih letih. Strategijo bodo predstavila tudi v samostojni publikaciji v slovenskem in italijanskem jeziku, so danes sporočili z občine.

Skladno s sprejetim občinskim prostorskim načrtom pa so v Ankaranu pričeli tudi z urejanjem zelenih površin. Občinski svetniki so tako v torek dali zeleno luč za nakup dveh parcel na območju Oltra, ki se nahajata znotraj priobalnega pasu in se hkrati dotikata območja načrtovanih družbenih dejavnosti občine, po odkupni ceni 952.000 evrov.

Kot so spomnili na občini, je za parceli takrat še skupna Mestna občina Koper proti volji lokalne skupnosti sprejela prostorski akt, ki je tam predvideval izgradnjo šestih apartmajsko-turističnih objektov. S sprejemom ankaranskega občinskega prostorskega načrta je omenjeni akt prenehal veljati. Območje po urejal nov občinski podrobni prostorski načrt.

Občinski svet je nato ugotovil, da je ureditev gospodarske javne infrastrukture in družbene infrastrukture za namen umestitve javnih parkovnih površin za potrebe družbenih dejavnosti na omenjenih nepremičninah v javno korist ter izdal pooblastilo za pričetek razlastitvenih postopkov na navedenih nepremičninah.

Naprodaj je samostojna hiša v Izoli, na zemljišču velikosti 9330 m2, za ceno 560.000 EUR…

Z nakupom teh parcel je občina uresničila dolgoletno voljo prebivalcev Ankarana, da zeleni in priobalni pas med Jadransko cesto in morjem ostaneta nepozidana, območje pa se uredi kot javne parkovne površine, so navedli na občini.

Občinski svetniki so v prvi obravnavi sprejeli tudi predlog odloka o ustanovitvi skupne občinske uprave Medobčinska uprava Istre. Tovrstno povezovanje bo za Ankaran pomenilo prihranek nekaj več kot 150.000 evrov letno, so ocenili na občini. Odlok v skupni medobčinski upravi so v prvem branju že potrdili v Piranu in Kopru, v četrtek pa bo dokument obravnaval še izolski občinski svet. Medobčinska uprava Istre naj bi zaživela še pred 1. julijem.

 

Prejšnji članekSprememba notarske tarife ukinja strošek notarjevega opozorila stranki
Naslednji članekPredlog gradbenega zakona razdvaja arhitekte in inženirje

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.