Prodaja rabljenih stanovanj in hiš v ZDA decembra spet narasla

28
Prodaja dražjih nepremičnin od milijona dolarjev je narasla za 94 odstotkov.

Analitiki so pričakovali, da bo decembra prodaja rabljenih hiš in stanovanj v ZDA zaradi visokih cen in pomanjkanja zalog padla, vendar pa je v primerjavi z novembrom narasla za 0,7 odstotka na letno prilagojeno raven 6,76 milijona enot.

Statistika Nacionalnega združenja nepremičninskih posrednikov ZDA kaže, da se je lani v celem letu prodalo 5,64 milijona rabljenih stanovanj in hiš, kar je največ od leta 2006. Dve leti zatem je velikemu razcvetu stanovanjskega trga sledil velik zlom s finančno krizo in recesijo.

Zaradi pandemije covida-19 trenutno od doma dela 23,7 odstotka delovne sile ZDA, predvsem pa to velja za bolje plačana delovna mesta in ti si tudi lahko privoščijo dražje stanovanjske nepremičnine, ki se najbolje prodajajo. Hipotekarne obresti ostajajo nizke, vendar pa to pomaga predvsem tistim, ki imajo več denarja in si lahko privoščijo polog.

Petsobno duplex stanovanje v Ližnjanu velikosti 199,26 za 300.000 EUR….

Srednja cena decembra prodanega rabljenega stanovanja ali hiše je znašala 309.800 dolarjev, kar je 12,9 odstotka več kot decembra 2019. Prodaja nepremičnin, cenejših od 100.000 dolarjev, je decembra padla za 15 odstotkov, prodaja dražjih od milijona dolarjev pa narasla za 94 odstotkov. Prodaja med 500.000 do 750.000 dolarjev vrednih nepremičnin je narasla za 65 odstotka.

Decembra je bilo na trgu za prodajo rekordno nizko število rabljenih stanovanj in hiš – le 1,07 milijona, kar je 23 odstotkov manj kot decembra 2019. Po decembrskem tempu prodaje bi bilo potrebno za izpraznitev zalog le 1,9 meseca, kar je rekordno malo časa. Decembra 2019 je bilo potrebno tri mesece, zgodovinsko “zdrava raven” pa je po mnenju poznavalcev od šest do sedem mesecev.

Prejšnji članekPričakovanja potrošnikov glede nakupa ali gradnje stanovanja so se izboljšala
Naslednji članekSprememba notarske tarife ukinja strošek notarjevega opozorila stranki

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.