V ajdovski občini bodo ustanovili stanovanjski sklad

10
Na področju stanovanjske oskrbe bo to dobrodošla pridobitev, ki bo zagotovila pridobivanje občinskih stanovanj in družinskih hiš z namenom zadoščanja raznolikim potrebam prosilcev.

Ajdovski občinski svetniki so v prvem branju danes potrdili ustanovitev občinskega stanovanjskega sklada. Ob že začeti stanovanjski gradnji bo to še en korak več, ki bo usklajeval tržno stanovanjsko gradnjo, primarno pa skrbel za dodatna najemna stanovanja, je po seji v izjavi povedal ajdovski župan Tadej Beočanin.

“Stanovanjski sklad se ustanavlja z namenom zagotavljanja inštitucije, ki bo sistemsko skrbela za področje stanovanjske politike v občini. Pričakujem, da bo stanovanjski sklad v obdobju naslednjih nekaj let zagotovil 40 dodatnih občinskih stanovanj, kar predstavlja dobro tretjino stanovanj več, kot jih imamo na voljo danes,” je dejal Beočanin.

Sicer pa se ob že začeti stanovanjski gradnji v prihodnjih letih napoveduje več kot 500 novih stanovanj predvsem v Ajdovščini in okolici. Ob vse večjem priseljevanju zaradi potreb gospodarstva po delavcih trenutno v Ajdovščini primanjkuje vsaj 300 stanovanj.

Javni sklad ajdovska občina ustanavlja z namenom zagotavljanja javnega interesa na stanovanjskem področju. Skrbel bo za usklajenost na področju tržne gradnje stanovanj v občini, predvsem pa bo njegova naloga skrb za javni fond najemnih stanovanj, ki jih bo namenil socialno šibkim in mladim kot posebni kategoriji prosilcev.

Na področju stanovanjske oskrbe bo to dobrodošla pridobitev, ki bo zagotovila pridobivanje občinskih stanovanj in družinskih hiš z namenom zadoščanja raznolikim potrebam prosilcev. Obenem pa bo z vzdrževanjem in investicijami v nepremičnine spodbujal gradnjo in izboljšanje kakovosti obstoječih stanovanj in hiš.

Doslej je za upravljanje obstoječega fonda občinskih stanovanj skrbela Komunalno stanovanjska družba, kar se bo sedaj preneslo na nov sklad. Del dosedanjih nalog pa bo na stanovanjski sklad prenesla tudi sama občina, kot je naloga dodeljevanja javnih najemnih stanovanj.

Med razpravo je bilo slišati tudi predlog, da bi na stanovanjski sklad poleg občinskih stanovanj prenesli tudi občinske parcele za stanovanjsko gradnjo. Beočanin pa je svetnikom pojasnil, da bi to prineslo s seboj verjetno kar precej težav. “Zemljišča bo občina v prihodnje prenašala na sklad, vendar za konkretne projekte, ki bodo izoblikovali s konkretnimi pogoji tako glede časovne izvedbe projektov kot tudi glede vsebine.”

Svetniki so odlok v prvem branju potrdili brez glasu proti, v drugem branju pa ga bodo potrjevali na decembrski seji.

Prejšnji članekKonferenca o novostih na gradbeno-prostorskem področju
Naslednji članekNa posvetu osvetljujejo novosti stanovanjske zakonodaje in opozarjajo na nove izzive

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.