Umirjanje trendov na trgu stanovanjskih nepremičnin v prvem četrtletju

24

Prvo četrtletje leta je zaznamovalo umirjanje gibanj na trgu stanovanjskih nepremičnin. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem so se cene stanovanjskih nepremičnin zvišale za 1,6 odstotka, medtem ko so v medletni primerjavi zrasle za 8,8 odstotka. Skupna vrednost prodanih stanovanjskih nepremičnin v tem obdobju je znašala 337 milijonov evrov, kar predstavlja desetodstotni medletni upad.

Nove stanovanjske nepremičnine, ki vključujejo stanovanja in hiše, so bile v primerjavi s prejšnjim četrtletjem cenejše za 8,4 odstotka. K znižanju cen so najbolj prispevala nova stanovanja, katerih cene so se v tem času znižale za 12,5 odstotka. Nasprotno so cene novih družinskih hiš narasle za 5,9 odstotka, je sporočil državni statistični urad.

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin so na četrtletni ravni zabeležile rast za 2,5 odstotka. Posebej so se zvišale cene rabljenih družinskih hiš, ki so zrasle za 6,4 odstotka, medtem ko je bil porast cen rabljenih stanovanj manjši, le 0,2 odstotka.

Največje podražitve rabljenih stanovanj so opazili v Mariboru, kjer so cene zrasle za 5,6 odstotka. V Ljubljani in ostali Sloveniji pa je prišlo do rahlega znižanja cen, za 1,8 oziroma 0,3 odstotka.

Medletna analiza cen kaže na največjo rast cen rabljenih družinskih hiš, ki so se zvišale za 13,7 odstotka. Sledile so podražitve rabljenih stanovanj, ki so bila dražja za 6,5 odstotka. Cene novih stanovanj so v tem obdobju narasle za štiri odstotke, cene novih družinskih hiš pa za 2,9 odstotka.

Skupna vrednost vseh prodanih stanovanjskih nepremičnin v prvem četrtletju je znašala 336,8 milijona evrov. To je približno deset odstotkov manj kot v zadnjem trimesečju prejšnjega leta (380,6 milijona evrov) in četrtino manj kot v enakem obdobju pre

Prejšnji članekV Franciji odkrili 120.000 neprijavljenih bazenov
Naslednji članekRahla rast prodaje rabljenih stanovanjskih nepremičnin v ZDA v maju