V prihodnjih mesecih se pričakuje zamik v beleženju podatkov v evidenci trga nepremičnin

62

Zaradi prehoda Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) na nov informacijski sistem, namenjen odmeri davka na promet nepremičnin, se v prihodnjih mesecih pričakuje zamik v beleženju podatkov v evidenci trga nepremičnin. To bo povzročilo, da podatki o transakcijah, za katere je odmerjen davek na promet nepremičnin, ne bodo posodobljeni v realnem času. Javno dostopni podatki ne bodo ažurni in tudi polletno poročilo Geodetske uprave Republike Slovenije (GURS) o stanju na trgu nepremičnin bo objavljeno z zamudo.

Podatki o transakcijah, za katere bodo oddane davčne napovedi za odmero davka na promet nepremičnin v mesecih junij, julij in avgust, bodo Finančni upravi RS (FURS) predloženi Geodetski upravi RS (GURS) sredi septembra. To pomeni, da podatki, ki so javno dostopni preko spletnih aplikacij e-Geodetski podatki in Vpogled v aktualne cene nepremičnin, ne bodo posodobljeni in ne bodo odražali dejanskega prometa z nepremičninami v obdobju od junija do avgusta 2023, je obvestil GURS.

GURS je prav tako obvestil, da do septembra ne bo mogoče kakovostno obdelati in analizirati podatkov o trgu nepremičnin, zaradi česar bo objava rednega polletnega poročila o stanju na trgu nepremičnin zamaknjena. Predvideva se, da bo poročilo objavljeno konec novembra.

Na drugi strani, podatki o prodajnih transakcijah z nepremičninami, za katere je bil obračunan davek na dodano vrednost in ki jih prodajalci poročajo v evidenco trga nepremičnin, bodo beleženi brez prekinitev, so še sporočili iz GURS-a.

Prejšnji članekV Beogradu so se cene stanovanj za najem močno znižale
Naslednji članekV Franciji odkrili 120.000 neprijavljenih bazenov