Dinamika na trgu stanovanjskih nepremičnin v prvem četrtletju nekoliko umirjena

44

Prvo trimesečje letošnjega leta je zaznamovano z umirjenimi gibanji na trgu stanovanjskih nepremičnin. Na četrtletni ravni so cene stanovanjskih nepremičnin zrasle za 1,6 odstotka, v medletni primerjavi pa so bile višje za 8,8 odstotka. V primerjavi s preteklimi četrtletji, gre za nekoliko nižjo dinamiko. V skupni vrednosti 337 milijonov evrov je bilo prodanih 2548 stanovanjskih nepremičnin, kar pomeni medletni upad za desetino.

Cene novogradenj – vključno s stanovanji in hišami – so v primerjavi s prejšnjim četrtletjem upadle za 8,4 odstotka. Pomemben delež k temu upadu so prispevale cene novih stanovanj, ki so se v istem obdobju znižale za 12,5 odstotka, medtem ko so cene novih družinskih hiš porasle za 5,9 odstotka, je razvidno iz poročila državnega statističnega urada.

Rast cen je bila zabeležena na trgu rabljenih stanovanjskih nepremičnin, kjer so se cene na četrtletni ravni zvišale za 2,5 odstotka. Cene rabljenih družinskih hiš so zrasle za 6,4 odstotka, medtem ko so se cene rabljenih stanovanj povečale za skromnih 0,2 odstotka.

Največje podražitve rabljenih stanovanj so bile zabeležene v Mariboru, kjer so se cene povečale za 5,6 odstotka, medtem ko so se v Ljubljani in preostali Sloveniji cene znižale (za 1,8 oz. 0,3 odstotka).

Medletno so najbolj poskočile cene rabljenih družinskih hiš, za 13,7 odstotka. Sledi jim rast cen rabljenih stanovanj, ki so bila dražja za 6,5 odstotka. Cene novih stanovanj so se povečale za štiri odstotke, cene novih družinskih hiš pa za 2,9 odstotka.

V prvem četrtletju je skupna vrednost vseh prodanih stanovanjskih nepremičnin znašala 336,8 milijona evrov. To je približno desetina manj od skupne vrednosti vseh prodaj v zadnjem trimesečju preteklega leta (380,6 milijona evrov)

Prejšnji članekRahla rast prodaje rabljenih stanovanjskih nepremičnin v ZDA v maju
Naslednji članekIzolska občina se je odločila, da ne bo plačala trojne cene za zemljišče, ki ga je pred štirimi leti prodala