Rast cen poslovnih nepremičnin v drugem četrtletju

38

Po začetnem padcu cen na začetku leta so se cene poslovnih nepremičnin v drugem četrtletju četrtletno povečale za 1,5%. Statistični urad navaja, da to obdobje označuje skoraj tri leta kontinuirane rasti cen. Medtem ko so cene pisarn upadle, so trgovski in storitveni lokali zabeležili rast. Število transakcij ostaja na nizki ravni.

Povečanje cen v glavnem poganja 6,3-odstotna rast cen trgovskih in storitvenih lokalov, medtem ko so se cene pisarn znižale za 3,2 odstotka. Statistični urad ugotavlja, da četrtletna nihanja cen poslovnih nepremičnin niso neobičajna. Tako je bil upad cen pisarn v tem četrtletju pričakovan, glede na to, da so se v preteklem četrtletju povečale za 7,6 odstotka.

Poleg tega so bile cene trgovskih in storitvenih lokalov v predhodnem četrtletju nižje za 10,8%, kar pojasnjuje njihovo četrtletno rast. Kljub nihanju je jasen trend naraščanja cen, pri čemer je rast pri pisarnah bolj opazna kot pri lokalih.

V tem četrtletju je bilo prodanih 213 poslovnih nepremičnin. Na letni ravni so se cene poslovnih nepremičnin povečale za 11. četrtletje zapored, z rastjo za 3,8%. To je predvsem posledica povečanja cen pisarn za 12,2%, medtem ko so cene lokalov padle za 3,8 odstotka.

Prejšnji članekBlocksquare: Prva na svetu notarsko overjena tokenizacija nepremičnine v zemljiški knjigi
Naslednji članekNihanja cen stanovanjskih nepremičnin v Evropski uniji