Po izraziti rasti cen nepremičnin v letu 2022 se je rast cen v tem letu stabilizirala

95
Šteilo transakcij se je najbolj zmanjšalo v Mariboru.

V prvem polletju letošnjega leta se je nadaljeval padec števila sklenjenih kupoprodajnih poslov na slovenskem nepremičninskem trgu, ugotavlja Geodetska uprava RS (Gurs). Po izraziti rasti cen nepremičnin v letu 2022 se je rast cen v tem letu stabilizirala. Na Gursu večjega obrata na trgu v bližnji prihodnosti ne pričakujejo.

V prvih šestih mesecih so bile sklenjene transakcije v vrednosti okoli 1,26 milijarde evrov, ki zajemajo približno 14.800 nepremičnin. Predvidevajo, da bo končno število transakcij preseglo 15.000, z vrednostjo okoli 1,3 milijarde evrov. V primerjavi z lanskim letom je bilo v prvem polletju sklenjenih za do 5% manj poslov in vrednost teh poslov je bila nižja za skoraj 15% v primerjavi z istim obdobjem prejšnjega leta.

Za stanovanjske nepremičnine je bilo opaženih manj transakcij že četrto polletje zapored, medtem ko so transakcije z zemljišči padle za približno 30%. Največje mesto, Ljubljana, je predstavljalo 25% vseh sklenjenih kupoprodaj za stanovanja, sledi Maribor s 11% in druga večja mesta s skupno 40% vseh transakcij.

Zanimivo je, da je število transakcij s stanovanji najbolj padlo v Mariboru, za približno 40%, medtem ko je bilo v Celju opaženih le 15% manj transakcij. V Ljubljani pa je bilo število transakcij manjše za približno petino.

Trenutno je na slovenskem trgu na voljo več kot 1.200 novih stanovanj, od tega več kot polovica v Ljubljani. Na Gursu pričakujejo, da bo trend rasti prodaje novih stanovanj še naprej naraščal. Predvidoma se trenutno gradi med 6.500 in 7.000 novih stanovanj po vsej državi.

Cene stanovanj so v prvi polovici leta ostale stabilne ali celo nekoliko padle v večini večjih mest, razen v Kranju, kjer so cene zrasle za približno 6%. Povprečna cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja v državi je znašala 2.550 evrov, pri čemer je Ljubljana imela najvišjo ceno na kvadratni meter, ki je znašala 3.880 evrov.

Glede na trenutne trende in analizo Gursa, nenadnega velikega padca cen nepremičnin v bližnji prihodnosti ne pričakujejo, kljub opaznemu zmanjšanju števila transakcij.

Prejšnji članekNihanja cen stanovanjskih nepremičnin v Evropski uniji
Naslednji članekProdaja rabljenih nepremičnin v ZDA septembra upadla