Odbor DZ potrdil predlog zakona o katastru nepremičnin

141
Kataster nepremičnin bo združeval podatke zemljiškega katastra, katastra stavb in registra nepremičnin, povezan bo z zemljiško knjigo, centralnim registrom prebivalstva in poslovnim registrom.

Odbor prek predloga zakona o katastru nepremičnin

Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je danes potrdil predlog zakona o katastru nepremičnin. Zakon bo podlaga za vzpostavitev katastra nepremičnin, ki bo med drugim združeval podatke zemljiškega katastra, katastra stavb in registra nepremičnin ter bo povezan z zemljiško knjigo.

Zakon o katastru nepremičnin bo nadomestil zakon o evidentiranju nepremičnin in bo kot temeljni sistemski predpis določil vzpostavitev, vodenje in vzdrževanje katastra nepremičnin, evidence državne meje, registra prostorskih enot in registra naslovov.

Kataster nepremičnin bo združeval podatke zemljiškega katastra, katastra stavb in registra nepremičnin, povezan bo z zemljiško knjigo, centralnim registrom prebivalstva poslovnim registrom in bo omogočal povezavo vseh prostorsko orientiranih baz podatkov, je dejal državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor Robert Rožac.

Vzporedno s pripravo tega zakona poteka program projektov eProstor, ki vključuje projekt informacijske prenove nepremičninskih evidenc. S tem bodo dali podlago za učinkovito in pravočasno evidentiranje podatkov o nepremičninah, za vzpostavitev učinkovitih in kontroliranih povezav z zemljiško knjigo ter povezovanje z drugimi zbirkami prostorskih podatkov, je ob potrditvi predloga zakona januarja navedla vlada.

V Savudriji priložnost nakupa nove garsonjere za odih ali oddajo…

Odbor je danes potrdil tudi predlog novele zakona o varnosti v železniškem prometu, ki med drugim opredeljuje postopke v zvezi z dovoljenji za vozna sredstva, certificiranjem subjektov, zadolženih za vzdrževanje, in vodenjem registra centrov usposabljanja, centrov preverjanja in ocenjevalcev, ki jih izvaja varnostni organ. Novela bo prinesla tudi možnost umestitve neželezniških infrastrukturnih objektov – npr. kolesarske steze servisne ceste, dostopne poti – v pragovni pas.

Prejšnji članekMariborska občina bo kupila zemljišča nekdanje MTT in na Taboru
Naslednji članekZima februarja povzročila upad gradnje novih stanovanj in hiš v ZDA