Mariborska občina bo kupila zemljišča nekdanje MTT in na Taboru

74
Z dokapitalizacijo v višini milijona evrov bodo Mestne nepremičnine lahko pristopile k nakupu 30.000 kvadratnih metrov zemljišč.

Mariborski mestni svetniki so soglašali z dokapitalizacijo Mestnih nepremičnin, s katero so nedavno ustanovljenemu občinskemu podjetju zagotovili denar za nakup zemljišč v Melju in na Taboru. V prvi obravnavi so tudi odobrili način izvajanja nove javne službe upravljanja začasnih parkirišč in garaž, s katero bo verjetno več parkirišč plačljivih.

Z dokapitalizacijo v višini milijona evrov bodo Mestne nepremičnine lahko pristopile k nakupu 30.000 kvadratnih metrov zemljišč nekdanje tovarne MTT v Melju, ki ga želi občina revitalizirati s kulturnimi vsebinami, med drugim je tam že izvajala dogodke Umetnostna galerija Maribor (UGM). Obenem nameravajo kupiti 11.000 kvadratnih metrov stavbnih zemljišč na Taboru, kjer so v načrtu nova stanovanja. Nakup je predviden konec marca ali v začetku aprila, je na današnji seji mestnega sveta pojasnil direktor Mestnih nepremičnin Mojmir Grmek.

Omenjeno podjetje je bilo ustanovljeno pred dobrim letom dni s ciljem občinskega nakupa Gostilne pri treh ribnikih, ki je že bil izveden, ter odkupa stavbne pravice na objektu osrednje mariborske tržnice, ki pa se ni izšel po načrtih. Ta zadeva se zdaj rešuje na sodišču, so pa Mestne nepremičnine konec lanskega leta pristopile še k odkupu zemljišča v Brestrnici, kjer sta bila nekoč hotel in mini golf. Kako želi občina uporabiti to zemljišče, še ni znano, se ga je pa v preteklosti omenjalo kot možno lokacijo za novi akvarij-terarij.

Družba Mestne nepremičnine naj bi v prihodnje tudi upravljala z občinskimi garažnimi hišami in začasnimi parkirišči v mestu. Mestni svetniki so danes v prvi obravnavi z 20 glasovi za in petimi proti potrdili odlok o načinu izvajanja te nove lokalne gospodarske javne službe, ki bo skrbela za začasni parkirišči na Razlagovi ulici in Ulici heroja Bračiča, garažni hiši na Ulici Pohorskega odreda ter parkirišča pri Dvorani Tabor, Kovinarju in razvojni agenciji, na Jezdarski ulici, Mladinski ulici pri Ljudskem vrtu, pod Koroškim mostom in pri Strojni na Linhartovi ulici.

Ptujska gora, 49.785 m2, zazidljivo zemljišče se nahaja na idilični lokaciji, v osrčju narave, ki omogoča kvaliteten in sodoben način bivanja stran od mestnega vrveža in hkrati blizu vse  infrastrukture. V neposredni bližini vsa komunalna infrastruktrura. Možnost gradnje stanovanjskih hiš…VEČ

Ta bodo s tem najverjetneje postala plačljiva. “Cilj je, da se za ta parkirišča tudi ustrezno skrbi, saj so nekatera v katastrofalnem stanju,” je povedal župan Saša Arsenovič.

Samostojno mestno svetnico Jelko Kolmanič je zmotila uvedba plačljivega parkiranja pri Dvorani Tabor, kjer ima sedež tudi društvo upokojencev, a je župan odgovoril, da bo cena parkiranja še stvar dogovora. V vsakem primeru pa ne more biti parkiranje zastonj, saj želijo s tem tudi spodbujati ljudi k uporabi javnega potniškega prometa in drugih okolju prijaznejših oblik mobilnosti.

Predstavnik Liste mladih. Povezujemo Matic Matjašič meni, da bodo občinski športni objekti s tem še manj konkurenčni. Da se prehitro gre v zaračunavanje parkirnin, je menil tudi Vlado Šega iz Levice. “Dokler res ne bo dobro urejen javni potniški promet, dokler nimamo urejenega sistema parkiraj in pelji, je to pretirano,” je dejal. “Predlog je korekten, a čas ni pravi,” je dodal Primož Juhart iz Liste za pravičnost in razvoj (LPR).

Župan je pojasnil, da bodo do druge obravnave še izpilili podrobnosti, a so parkirnine ukrep, s katerim želijo doseči ustrezno vzdrževanje parkirnih površin. Prav tako je poudaril, da je v središču mesta 230 brezplačnih parkirnih mest, ki jih lahko občani koristijo za nujne opravke.

Med pobudami in vprašanji je mestni svetnik Stranke mladih – Zeleni Evrope Igor Jurišič predlagal, da mesto eno od ulic poimenuje po nedavno preminulem kantavtorju Đorđu Balaševiću. Tatjana Frangež iz Levice pa se je zavzela za uvedbo lokalnih bonov, s katerimi bi podprli lokalne gostince, trgovce in pridelovalce.

Prejšnji članekPetram Resort & Residences Savudrija
Naslednji članekOdbor DZ potrdil predlog zakona o katastru nepremičnin