Julija obseg gradbenih del v EU večji

3
Gradbena dela so porasla julija v celotni EU

Obseg gradbenih del se je julija v primerjavi z junijem zvišal tako v območju evra kot v celotni EU. Rast je bila 1,8-odstotna v državah z evrom in 1,1-odstotna v osemindvajseterici, je sporočil evropski statistični urad Eurostat. Gradbeništvo je zabeležilo rast v obeh območjih tudi na letni ravni.

Proizvodnja v gradbeništvu se je v sedmem mesecu letos glede na julij lani v območju z evrom zvišala za 3,1 odstotka, v EU pa za en odstotek.

V mesečni primerjavi v državah z evrom gre rast obsega gradbenih del pripisati rasti gradbenih del na stavbah v višini 2,2 odstotka ter gradbenih inženirskih del za 0,4 odstotka. V celotni EU pa se je obseg gradbenih del na stavbah povečal za 1,3 odstotka, gradbenih inženirskih del pa je prav tako zrasel, in sicer za 0,9 odstotka.

Med državami članicami so največjo rast beležile Francija (+4,8 odstotka), Slovenija (+dva odstotka), Španija (+1,9 odstotka) in Nemčija (+1,8 odstotka). Največji padec pa so izkusili na Slovaškem (-11 odstotkov), Madžarskem (-3,2 odstotka) in v Bolgariji (-1,4 odstotka).

Na letni ravni se je v območju evra obseg gradbenih del na stavbah zvišal za 3,2 odstotka, gradbenih inženirskih del pa za 2,9 odstotka. V osemindvajseterici se je medtem obseg gradbenih del na stavbah povečal za 1,8 odstotka, obseg gradbenih inženirskih del pa se je skrčil za 2,7 odstotka.

Med državami članicami so glede na julij lani največjo rast zabeležile Španija (+12 odstotkov), Švedska (+10 odstotkov) in Francija (+3,3 odstotka). Padec pa so zabeležili na Slovaškem (-23,3 odstotka), na Madžarskem (-17,6 odstotka) in na Poljskem (-15,1 odstotka), še navaja Eurostat.

Vir: STA

Prejšnji članekSelitev lahko stane več kot si lahko mislite
Naslednji članekOsnovne razlike med množičnim in individualnim vrednotenjem nepremičnin

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.