Država od Občine Ankaran pridobila zemljišča za razvoj koprskega pristanišča

44
Država bo pridobila nepremičnine, ki so po državnem prostorskem načrtu za koprsko pristanišče namenjene ureditvi parkirišč za avtomobile.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in župan Občine Ankaran Gregor Strmčnik sta podpisala pet pogodb za pridobitev okoli 120.000 kvadratnih metrov zemljišč za razvoj koprskega pristanišča ter pismo o nameri, s katerim sta se zavezala k sodelovanju pri nadaljnjem razvoju pristanišča in lokalne skupnosti.

Minister Vrtovec je ob današnjem podpisu pogodb in pisma o nameri ocenil, da so z odkupom nepremičnin v skupni površini okoli 120.000 kvadratnih metrov, ki bodo namenjene razvoju pristanišča, po večletnih pogajanjih končno dosegli preboj ter velik korak k dolgoročnemu razvoju koprske luke, so Vrtovčeve besede v sporočilu za javnost povzeli na ministrstvu za infrastrukturo.

Država bo pridobila nepremičnine, ki so po državnem prostorskem načrtu za koprsko pristanišče namenjene ureditvi parkirišč za avtomobile, kar je po Vrtovčevem mnenju izrednega pomena predvsem v povezavi z izgradnjo drugega tira Koper-Divača.

S tremi kupoprodajnimi pogodbami v skupni pogodbeni vrednosti 9,3 milijona evrov je država pridobila nepremičnine na območju kaset 6a in 7a ter zunanjega kamionskega terminala, ki bodo po državnem prostorskem načrtu v večini namenjene ureditvi parkirišč za avtomobile ter ureditvi 358 parkirnih mest za tovorna vozila, skupaj z najnujnejšimi objekti, ki so potrebni za delovanje terminala.

S sklenitvijo četrte kupoprodajne pogodbe pa je država ankaranski občini prodala nepremičnini na območju Sv. Katarine v skupni površini 7708 kvadratnih metrov po pogodbeni vrednosti 946.213 evrov. Občina Ankaran je namreč leta 2017 državi prodala zemljišča za ureditev novega vhoda v pristanišče ter tako omogočila izgradnjo t.i. Srminskega vhoda v pristanišče, kar omogoča optimizacijo in izboljšuje delovanje pristanišča, država pa je ustanovila odkupno pravico v korist občine za omenjeni nepremičnini.

Danes je bila podpisana tudi pogodba o brezplačnem prenosu lastništva na črpališču depresijskih voda Ankaranske bonifike z ankaranske občine na državo. S tem se ustvarja pogoje za zagotavljanje poplavne varnosti javne vodne in komunalne infrastrukture, predvsem za zavarovanje obstoječih in nadaljnjih investicij v pristaniško infrastrukturo, namenjeno za javni promet.

S podpisanim pismom o nameri pa si bosta podpisnika prizadevala za sklenitev dogovorov za skupno izvajanje ukrepov na območju državnega prostorskega načrta za pristanišče ter za izvedbo omilitvenih ukrepov za zmanjšanje vplivov pristanišča na okolje in na kakovost bivanja lokalnega prebivalstva. Podpisnika si bosta hkrati prizadevala skleniti ustrezne dogovore oz. izvesti aktivnosti, ki so pomembne tako za razvoj pristanišča kot lokalne skupnosti, prav tako pa bosta v ta namen imenovala delovno skupino, so še navedli na ministrstvu.

Prejšnji članekDUTB pnovno prodaja nedokončani stanovanjski objekt v Vojniku
Naslednji članekKranjski župan z načrti za razvoj mesta Kranj

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.