Kranjski župan z načrti za razvoj mesta Kranj

62
Nepremičninska agencija ABC NEPREMIČNINE na območju bivše tovarne Tekstilindus v Kranju išče kupca za več kot 90.000 m2 veliko zemljišče.

Kranjski župan Matjaž Rakovec je na  novinarski konferenci ob polovici prvega županskega mandata izpostavil vrsto načrtovanih projektov. Kranj naj bi se z več investicijami utrdil kot prestolnica športa, se razbremenil prometa in se dodatno gospodarsko razvil. “Smo na polovici mandata, a ne delamo na pol, ampak na polno,” je poudaril.

Rakovec je predstavil številne izvedene in načrtovane projekte na različnih področjih, od sociale, kulture in šolstva do okoljevarstva in trajnostne mobilnosti. Kar se tiče prometa, največja želja Kranja ostaja nov avtocestni izvoz Kranj sever. “Največji napor je bilo prepričati pristojne na državi in to nam je uspelo,” je povedal Rakovec. Kot je izpostavil, bo nov izvoz vpadnico do krožišča Primskovo razbremenil za 30 odstotkov.

Velika želja je tudi centralni potniški terminal na območju železniške postaje, je spomnil župan. Prihodnje leto naj bi bil objavljen javni razpis za projektiranje obnove železniške proge od Ljubljane do Kranja skupaj z obnovo postaj, kar v Kranju želijo izkoristiti tudi za umestitev centralnega potniškega terminala na to območje.

V pripravi je tudi prvo kranjsko parkirišče P&R, in sicer na Zlatem polju, katerega ureditev naj bi stekla prihodnje leto. Namenjeno bo predvsem dnevnim migrantom, ki prihajajo v gorenjsko prestolnico na delo ali v šolo. S tem bo, kot je poudaril župan, zmanjšan promet v ožjem središču mesta.

Velikopotezne načrte ima Rakovec na področju razvoja Kranja kot prestolnice športa. Tako občina skupaj z vlado in Javnim gospodarskim zavodom Brdo pripravlja načrt za postavitev nacionalnega športnega centra na Brdu pri Kranju, ki je že v projektiranju. Poleg nogometašev bi na Brdu nacionalni vadbeni center imeli tudi košarkarji, rokometaši in odbojkarji.

Poleg tega je v načrtu izgradnja nove športne dvorane v bližini lokacije za nov dom starejših občanov. Osnova dvorane bi bila plezalna stena. “Kranj je center plezanja, a smo zaradi neustrezne dvorane na Zlatem polju izgubili svetovni pokal,” je izpostavil Rakovec, ki računa, da bi tako lahko znova pridobili organizacijo tekem svetovnega pokala in morda tudi svetovnega prvenstva.

V projektiranju je tudi nordijski biatlonski center, v načrtu pa še nova hokejska dvorana v bližini stadiona. Rakovec, ki je predsednik Hokejske zveze Slovenije, računa, da bi prihodnje leto dosegli sporazum za pridobitev ustreznih zemljišč, v njegovem drugem županskem mandatu, na katerega računa, pa bi lahko dvorano tudi zgradili.

Vlaganja prav tako tečejo na področju rekreacije za občane. Na Planini zaključujejo urejanje grbinastega poligona, nastala so tudi nova parkirišča pod Jamnikom in Joštom. Poleg tega je bil letos sprejet podrobni prostorski načrt za ureditev kanjona Kokre in župan računa, da bodo že prihodnje leto začeli urejanje kranjske plaže in sprehajalnih poti.

V Kranju, kjer se v prihodnjih letih obeta veliko novih stanovanj, se odpirajo tudi nove priložnosti na področju gospodarstva. Na občini hitijo s sprejetjem podrobnega prostorskega načrta za poslovno cono Hrastje, kjer bi gradnja komunalne infrastrukture lahko stekla v začetku leta 2022. Urejajo pa se tudi druge poslovne cone.

Leta 2024 naj bi v mestu predvidoma zaživeli trije stolpiči projekta Severna vrata, ki bodo namenjeni zdravstveni, storitveni, poslovni in stanovanjski rabi. Za gradnjo se zanima več investitorjev in župan računa, da bodo v začetku prihodnjega leta mestnemu svetu dali v obravnavo akt o javno-zasebnem partnerstvu.

Na sredini seji pa je mestni sveti sprejel strategijo občine na področju energetike, podprl nadaljnji razvoj socialnega podjetništva, sprejel določila za lažje uvajanje nujnih začasnih ukrepov na področju parkiranja in sprejel spremembe pri prevozih s taksiji.

—Nepremičninska agencija ABC NEPREMIČNINE na ekskluzivni lokaciji na območju bivše tovarne Tekstilindusa v Kranju išče kupca za več kot 90.000 m2 veliko zemljišče skupaj z obstoječimi objekti, ki omogoča mestu Kranj vzpostavitev večje stanovanjske soseske oziroma možnost spremembe plana v različne poslovne namene.

Prejšnji članekDržava od Občine Ankaran pridobila zemljišča za razvoj koprskega pristanišča
Naslednji članekV Turčiji upad prodaje nepremičnin

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.