Dinamične tuje nepremičninske naložbe v Sloveniji

108

Naložbeno dinamiko s strani tujih vlagateljev  je bilo v letošnjem letu najbolj zaznati  pri komercialnem delu projekta Emonika, vlagatelja Mendota Invest, katere ustanoviteljica je madžarska banka OTP.

Slovaški Corwin, ki je v ljubljanski Šiški začel graditi stanovanjsko sosesko Kvartet, je v prestolnici začel tudi s pripravami projekta gradnje sodobne in okolju prijazne poslovne stavbe ob Vilharjevi. Vsaj na papirju avstrijska investitorja sta začela izvajati tudi dve nepremičninski naložbi ob Celovški cesti – Rezidenca Celovška nasproti garaž LPP in Bellevue Living nasproti Hale Tivoli.

Vodilna hrvaška veriga za prodajo avtomobilskih delov Tokić je prevzela podjetje Bartog iz Trebnjega, enega največjih trgovcev z avtomobilskimi deli v Sloveniji. Zastopništvo za vozila BMW je pristalo v rokah madžarske skupine Autowallis, ki širi navzočnost na slovenskem maloprodajnem trgu avtomobilov.

Okoli 90 milijonov evrov vredno naložbo v nakupovalno središče in spremljajočo infrastrukturo na območju ljubljanskega poslovno-trgovskega središča BTC končuje švedski pohištveni velikan Ikea, ki počasi nabira tudi predvidenih 300 zaposlenih v centru. Vrata naj bi kompleks obiskovalcem odprl v prvih mesecih prihodnjega leta.

Navzočnost v Sloveniji je okrepila avstrijska Supernova, ki ji je Mercator lani prodal trgovske centre, konec lanskega leta pa je kupila še 10 trgovskih centrov, večinoma Qlandie. Septembra je na Rudniku skupaj s francoskim Leclercom začela graditi garažno hišo, temeljni kamen je položila tudi za širitev tamkajšnjega trgovskega centra, v katerem bo poleg novih trgovin mesto našel tudi kino Cineplexx s sedmimi dvoranami. Garaža naj bi bila končana spomladi 2021, prizidek pa spomladi 2022. Družba SES je medtem v Šiški odprla nakupovalno središče Aleja.

Odmevala je tudi naložba v medijskem svetu, ki na Slovenijo vpliva posredno. V čeških rokah je tako pristal lastnik medijske družbe Pro Plus, ki izdaja televizijske programe POP TV, Kanal A, Brio in Kino ter spletno videoteko Voyo. Sklad CME je namreč prevzela investicijska skupina PPF Group v lasti najbogatejšega Čeha Petra Kellnerja.

Madžarska OTP Bank, ki je lani od francoske skupine Societe Generale kupila 99,73 odstotka SKB banke, je v tem letu dokončala prevzem banke. Nova KBM, ki je v večinski lasti ameriškega sklada Apollo, pa je dokončala prevzem Abanke, sledi le še prenos računov komitentov Abanke na sisteme Nove KBM, ki je načrtovan čez novo leto.

Prejšnji članekKoronavirus ohromil trg, cene nepremičnin še malenkost porasle
Naslednji članekOkoljsko ministrstvo bo v 2021 pohitelo z zakonodajnimi spremembami