Pričakovanja potrošnikov glede nakupa ali gradnje stanovanja so se izboljšala

86

Razpoloženje potrošnikov v Sloveniji se je januarja v primerjavi z decembrom nekoliko izboljšalo, saj je bil kazalnik višji za eno odstotno točko, glede na lanski januar pa je bilo slabše za 18 odstotnih točk. Vrednost kazalnika, ki meri zaupanje, je bila za osem odstotnih točk nižja od dolgoletnega povprečja, kažejo podatki statističnega urada.

Med kazalniki, ki sestavljajo kazalnik zaupanja potrošnikov, sta se januarja na mesečni ravni izboljšala pričakovanje potrošnikov glede finančnega stanja v gospodinjstvu (za štiri odstotne točke) in pričakovanje glede gospodarskih razmer v državi (za dve odstotni točki). Kazalnika trenutno finančno stanje v gospodinjstvu in pričakovanje glede večjih nakupov pa sta se poslabšala, vsak za dve odstotni točki.

Glede na januar lani je bil kazalnik zaupanja potrošnikov nižji za 18 odstotnih točk. Na letni ravni so se poslabšale vse štiri komponente tega kazalnika: pričakovanje glede gospodarskih razmer v državi za 29 odstotnih točk, trenutno finančno stanje v gospodinjstvu za 16 odstotnih točk, pričakovanje glede večjih nakupov prav tako za 16 odstotnih točk, pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu pa za 11 odstotnih točk.

Pričakovanja potrošnikov glede nakupa ali gradnje stanovanja so se glede na oktober izboljšala za eno odstotno točko. Pričakovanja glede nakupa avtomobila so se za dve odstotni točki poslabšala. Pričakovanja glede izboljšave stanovanja pa se od oktobra 2020 niso spremenila.

Prejšnji članekIzbranih 15 dobrih praks trajnostnega urbanega razvoja
Naslednji članekProdaja rabljenih stanovanj in hiš v ZDA decembra spet narasla