Ljubljanski svetniki dali zeleno luč ustanovitvi Centra Rog

63

Ljubljanski mestni svetniki so potrdili sklep o ustanovitvi javnega zavoda Center Rog. S tem dokumentom se ureja njegov status, razmerja med ustanoviteljem in zavodom ter temeljna vprašanja glede organizacije, dejavnosti in načina financiranja zavoda.

Kot je povedala vodja oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana (Mol) Mateja Demšič, bo Center Rog lahko postal prostor mreženja in povezovanja vseh akterjev, ki delujejo na področju širšega kulturnega in kreativnega sektorja, s poudarkom na oblikovanju in arhitekturi, vizualnih umetnostih in novih tehnologijah tako v Ljubljani kot v širšem slovenskem in mednarodnem okolju.

Za ustanovitev novega javnega zavoda se je Mol po njenih besedah odločila, ker glede na opredeljeno področje delovanja Centra Rog ni zaznala obstoječih javnih zavodov ali nevladnih iniciativ območju Mol, ki bi lahko prevzeli v upravljanje nepremičnine in načrtovane vsebine Centra Rog.

Priložnost nakupa apartmaja v termah Snovik, za ceno 119.000 EUR..

V razpravi je Milan Jakopovič (Levica) izpostavil, da se od kandidata za direktorja pričakuje le eno leto vodstvenih izkušenj, kar po njegovem mnenju predstavlja kontinuiteto nižanja standardov, pri čemer je kot podoben primer navedel Pionirski dom, medtem ko je Mol od kandidatov za direktorje javnih zavodov doslej zahtevala najmanj tri leta izkušenj na vodstvenih delovnih mestih.

Sicer pa gre po njegovih besedah pri ustanovitvi Centra Rog za klasični javni zavod za kulturo, ki ne misli in upošteva prostora, na katerem bo deloval. Ustanavljanje zavoda po hitrem postopku tudi kaže, da si Mol participacije in mnenj o tem, kaj naj na tem prostoru nastane, ne želi, poleg tega bo izhodišče vsega ostalo nasilen izbris uporabnikov nekdanje tovarne Rog in v Levici projekta s tako popotnico, kot je dejal, ne morejo podpreti.

V LMŠ po besedah Katje Damij podpirajo projekt Centra Rog in menijo, da bo pomenil veliko obogatitev. Jo je pa zanimalo, ali je resnično potrebna ustanovitev novega javnega zavoda in ali ne bi bilo vsaj v začetku upravljanja Centra Rog zaupati kateremu od obstoječih javnih zavodov. Poleg tega je pogrešala strategijo ali vizijo delovanja, ki bi po njenem mnenju morala biti sestavni del gradiva. Slednjo je pogrešal tudi Dragan Matić (SMC) ter izrazil pričakovanje, da bodo do nje prišli čim prej.

Igor Horvat (SDS) je izrazil veselje, da se bo območje nekdanje tovarne Rog uredilo. V nadaljevanju se je dotaknil imenovanja članov v svet zavoda, kjer pogreša predstavnika ministrstva za kulturo. Mojca Škrinjar (SDS) se je med drugim dotaknila nabora dejavnosti, predvidenih v ustanovitvenem aktu, in pozdravila njegovo raznolikost, Mojco Sojar (NSi) pa je med drugim zanimalo, ali bodo dosedanji uporabniki Roga prišli nazaj v urejen center Rog.

Ljubljanski župan Zoran Janković je pojasnil, da so sicer proučevali možnost, da bi Center Rog priključili kateremu od obstoječih zavodov, a se po svoji vsebini preveč razlikuje od vseh. Strateški dokument, ki so ga nekateri pogrešali, je po njegovih besedah naloga direktorja, za eno leto vodstvenih izkušenj pri kandidatu za direktorja pa so se odločili, da dajo prednost mladim na tem področju. Glede nabora dejavnosti so jih vključili več, “da ne bi česa pozabili in šli ponovno na sejo čez dva meseca”, kar pa se vrnitve rogovcev tiče, se bodo po njegovih besedah v Center Rog lahko vrnili tisti, ki bodo izpolnjevali pogoje na razpisu.

Prejšnji članekCene stanovanjskih nepremičnin v EU zrasle
Naslednji članekOECD izpostavlja možnost dviga davka na dediščino

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.