Cene stanovanjskih nepremičnin v EU jeseni poskočile

90
V Beogradu je trenutno praviloma možno kupiti nova stanovanja ugodneje od ostalih evropskih prestolnic.

Cene stanovanjskih nepremičnin v območju evra in EU so se v tretjem lanskem četrtletju krepko zvišale. V območju evra je bila rast na letni ravni 8,8-odstotna, v EU pa 9,2-odstotna. Gre za največjo letno rast v območju z evrom po letu 2005, ko je evropski statistični urad Eurostat začel beležiti to statistiko, in največjo rast v EU po letu 2007.

Cene nepremičnin so jeseni narasle še bolj kot v drugem četrtletju, ko je bila medletna rast v območju z evrom 6,8-odstotna, v EU pa za 7,4-odstotna. V tretjem četrtletju so bile cene nepremičnin v primerjavi z drugim v območju z evrom 3,3 odstotka, v EU pa 3,1 odstotka višje.

Za razliko od drugega četrtletja so statistiki na letni ravni v vseh državah zabeležili rast cen nepremičnin, v polovici držav je bila rast več kot 10-odstotna. Najnižjo rast so beležili Ciper (+2,2 odstotka) ter Italija in Španija (v obeh +4,2 odstotka). Največje rasti so po drugi strani beležile Češka (+22 odstotkov), Litva (+18,9 odstotka), Estonija (17,3 odstotka) in Nizozemska (+16,8 odstotka).

Tudi na četrtletni ravni so bile cene nepremičnin višje v vseh državah. Najmanj so zrasle v Romuniji (+0,1 odstotka), na Finskem (+0,2 odstotka) in Danskem (+0,3 odstotka). Najvišje rasti pa so na četrtletni ravni beležile Češka (+7,3 odstotka), Nizozemska (+5,9 odstotka), Litva (+5,4 odstotka) in Irska (+5,1 odstotka).

V Beogradu, v novem elitnem naselju “Beograd na vodi” v bližini strogega centra mesta pa so naprodaj ugodna nova stanovanja, ki jih v Sloveniji trži njihov prestavnik ABC nepremičnine; primer dvosobnega stanovanja..

Prejšnji članekV koprskem objektu Solis bo 137 stanovanj
Naslednji članekStečajni upravitelj Primorja naj bi prodajo premoženja končal do konca leta