Državljani članic OECD do nepremičnin v Sloveniji z enakimi pravicami

61
Države članice OECD

Državljani in pravne osebe iz držav članic organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) lahko pridobivajo lastninsko pravico na nepremičninah na ozemlju Republike Slovenije, pod enakimi pogoji, kot veljajo za državljane Republike Slovenije.

(pravna podlaga: Zakon o ratifikaciji Konvencije o organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj ter dopolnilnih protokolov št. 1 in 2 h Konvenciji (MKOGSR) (Ur. l. RS – MP, št. 10/10) ter Zakon o ratifikaciji Sporazuma o pogojih pristopa Republike Slovenije h Konvenciji o organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (MSPKOGS) (Ur. l. RS – MP, št. 10/10), in sicer od dne pristopa Republike Slovenije h Konvenciji o Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), to je od 21. 7. 2010)

Tako ne obstaja noben zadržek za tujega državljana ali pravno osebo pri nakupu nepremičnine v Sloveniji, če prihaja iz države članice OECD. Za uspešen vpis v zemljiško knjigo je potrebno pridobiti slovensko enotno matično številko občana (EMŠO) in davčno številko. EMŠO je osebna identifikacijska številka, ki se jo določi na osnovi sedemmestnega datuma rojstva in spola. Davčna številka pa je  enolični identifikacijski znak, ki posameznika nedvoumno določi in se uporablja v zvezi z vsemi davki. EMŠO se pridobi na Ministrstvu za notranje zadeve, davčno pa na Finančnemu uradu.

Pripravila: Ema Kondič, univ.dipl.pravnica, ABC NEPREMIČNINE d.o.o.

Ema Kondič, univerzitetna diplomirana pravnica
Ema Kondič, univerzitetna diplomirana pravnica

 

 

Save

Save

Prejšnji članekNa konferenci Združenih narodov sprejeli novo urbano agendo
Naslednji članekLahko pravna oseba ali državljan iz Rusije kupi nepremičnino v Sloveniji?

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.