Lahko pravna oseba ali državljan iz Rusije kupi nepremičnino v Sloveniji?

537
Vse več ruskih državljanov ustanavlja podjetje v Sloveniji

Rusija ni država članica organizacij EU, EFTA ali OECD za katere velja, da njihovi državljani in pravne osebe pridobivajo nepremičnine pod istimi pogoji kot slovenske osebe. 

Za ruske pravne osebe in državljane velja, da lahko pridobijo lastninsko pravico na nepremičninah na ozemlju Republike Slovenije (v nadaljevanju RS) zgolj na podlagi dedovanja pod pogojem vzajemnosti, kar določa 6. člen Zakona o dedovanju. Trenutno v Sloveniji še ni sprejetega zakona, ki bi omogočal ruskim državljanom in pravni osebi nakup nepremičnin v RS, prav tako ni bila ratificirana nobena mednarodna pogodba. 

Kljub temu pa obstaja možnosti nakupa nepremičnine v RS tudi s strani ruskih državljanov. V večini primerov ruski državljani ustanovijo podjetje s sedežem v RS in nato opravijo nakup nepremičnine preko tega podjetja.

Vendar pa ustanovitev podjetja ne zadošča za nakup nepremičnine. Ruski državljan, ki je ustanovil podjetje s sedežem v RS, mora imenovati direktorja družbe. Če za direktorja imenuje državljana RS ali druge države EU, ne potrebuje dovoljenja za delo, a bo moral izkazovati, da takšna družba posluje in ustvarja prihodke. Če pa za direktorja imenuje sebe, potem potrebuje dovoljenje za prebivanje v RS in delovno dovoljenje.

Danes je v RS po podatkih baze Gvin registriranih okrog tisoč podjetij, v ozadju katerih je ruski kapital. Pri tem je potrebno opozoriti, da vsa ta podjetja seveda niso ustanovljena z namenom nakupa nepremičnine, veliko pa jih vseeno je. Ker je  v RS vedno več zanimanja za nakup nepremičnin s strani ruskih kupcev, se tudi vedno več agencij ukvarja zgolj s posredovanjem nakupa nepremičnin ruskim kupcem.

Pripravila: Ema Kondič, univ.dipl.pravnica, ABC NEPREMIČNINE d.o.o.

Ema Kondič, univerzitetna diplomirana pravnica
Ema Kondič, univerzitetna diplomirana pravnica
Prejšnji članekDržavljani članic OECD do nepremičnin v Sloveniji z enakimi pravicami
Naslednji članekEnergetska izkaznica je javni opomin lastnikom stavb