Home NEPREMIČNINE ŠTUDENTJE Študentova prva skrb je streha nad glavo

Študentova prva skrb je streha nad glavo

0
Študentova prva skrb je streha nad glavo
Za študenta je prva skrb streha nad glavo

Študent, ki se odpravi od doma na študij mora najprej poskrbeti za svojo “streho nad glavo”. Izbira lahko med nastanitvijo v enem izmed 28 študentskih domov v Ljubljani, 15 v Mariboru, dvema na Primorskem, lahko biva pri zasebniku s subvencijo ali stanovanju brez subvencije.

Študentski domovi študentom  praviloma ponujajo enoposteljne ali dvoposteljne sobe. V študentskem naselju  (Kardeljeva ploščad  v Ljubljani v domovih A, B, C in D) ponujajo bivanje v apartmajih, ki jih sestavljata dve dvoposteljni sobi, veliki okoli 15 kvadratnih metrov, ki si delita kuhinjo in kopalnico. Mesečna subvencionirana stanarina znaša okoli 65 evrov, brez stroškov dežurstva in škode, ki mesečno študenta staneta še okoli 5 do 10 evrov. Enoposteljna soba je v tem študentskem naselju od dvoposteljne dražja za 25 evrov. Študentom je na voljo tudi pralnica in sušilnica, brezplačen internet ter fitnes v domu D.

V neposredni bližini na Kardeljevi ploščadi je tudi dom FDV, ki je bil ponovno zgrajen leta 2006. Nudi dvoposteljne apartmaje za pare, dvosobne apartmaje z eno enoposteljno sobo in eno dvoposteljno sobo s skupno kuhinjo in kopalnico ter dvonadstropni apartma za osem oseb s štirimi samskimi sobami in dvema dvoposteljnima z dvema velikima kuhinjama in kopalnicama.

Subvencionirano bivanje v dvosobnem apartmaju za dvoposteljno sobo, veliko okoli 20 kvadratnih metrov, tu znaša okoli 80 evrov, s stroški dežurstva pa 95 evrov mesečno. Tudi tu je študentom na voljo pralnica perila, poleg nje pa še TV soba, dve kolesarnici, brezplačen internet, fitnes pa lahko študenti uporabljajo v domu D.

V Mariboru v naselju Smetanova večina študentov biva v apartmajih, kjer po dva uporabljata dvoposteljno sobo z lastno kuhinjo in kopalnico. Nekaj apartmajev je večjih, tako da v njih biva do 5 študentov, v domu pa je tudi 28 enoposteljnih sob. Stanarina na mesec za dvoposteljne in enoposteljne sobe znese 122 evrov mesečno. Poleg nekaterih skupnih prostorov v objektu, kot so pralnica, multimedijska in študijska soba, glasbena soba ter fitnes, imajo študentje na razpolago tudi 162 podzemnih parkirišč, ki jih lahko najamejo za dodatnih 21 evrov na mesec.

“V kakšnem stanju so sobe, je odvisno od tega, kdo je v njej prej bival, če so v njej bili prej kadilci ali fantje, je ponavadi precej umazana,” je povedala študentka Manca, ki prebiva v domu B na Kardeljevi ploščadi. Izbira sobe v domovih pa je odvisna od zasedenosti, ponavadi lahko naknadno, ko se kakšna soba izprazni, študentje zaprosijo za premestitev v želen dom, je še dodala. Sobe se v študentskih domovih namreč dodeljujejo po prednosti listi oziroma po številu točk, ki jih kandidat zbere, pri tem pa se upošteva oddaljenost do stalnega bivališča, fakultete, socialnega stanja in tako naprej, je zapisano na spletni strani Študentskega doma Ljubljana.

Zasebni študentski domovi precej dražji

Težava, s katero se pri subvencioniranih študentskih domovih srečujejo študentje, je, da so kapacitete domov, glede na število vpisanih študentov, premajhne in nekateri na prvo vselitev v dom čakajo tudi do aprila, je zapisano na spletni strani Študentske organizacije Slovenije (ŠOS). Zato sobe študentom v Ljubljani ponujajo tudi zasebni študentski domovi.

Na Kolajbovi ulici na Vrhovcih je na primer preurejena hiša, ki je na voljo za oddajo študentom. Za 150 evrov mesečne stanarine je v 16 kvadratnih metrov veliki dvoposteljni sobi poleg osnovne opreme sobe študentom na voljo tudi čajna kuhinja s hladilnikom, kopalnica, garderobne omarice, pralnica, urejen vrt pred hišo, kamera z video nadzorom in 3 parkirišča za doplačilo 30 evrov. Popolnoma opremljena 13 kvadratnih metrov velika enoposteljna soba pa na mesec znaša 250 evrov. V stanarino pa niso všteti mesečni stroški, ki znašajo 30 evrov po osebi, je zapisano na spletni strani, na kateri predstavljajo zasebne študentske domove v Ljubljani.

Pomembno je, da študentje z zasebnimi ponudniki sob ali stanovanj sklenejo pogodbo

Sobo ali stanovanje pa si študent lahko najde tudi na nepremičninskem trgu, torej pri zasebniku. Na ŠOS opozarjajo, da naj bodo študentje pozorni na stroške kot so voda, internet, ogrevanje in elektrika, ki ponavadi niso vključeni v mesečno najemnino in se plačujejo posebej.

Ker je iskanje potencialnih stanovanj in sob precej težavno, so študentske organizacije oblikovale spletne strani, kot sta kamrica.net in mojcimer.si, kjer si študentje lahko poiščejo primerno nastanitev blizu univerzitetnih središč. Cene sob v bližini fakultet se začnejo pri 150 evrih na študenta, brez vključenih stroškov, tiste z nižjo ceno pa so precej bolj oddaljene od fakultet. Skoraj vsi oglasi ponujajo kuhinjo in kopalnico v souporabi ter internet. Sobe so v večini oglasov manjše in slabše opremljene od tistih v zgoraj omenjenih študentskih domovih.

Pri najemu stanovanja ali sobe pri zasebniku študentje lahko zaprosijo za državno subvencijo, ki znaša 32 evrov. Vendar so na ŠOS poudarili, da subvencije študent ne more uveljavljati, če vloge zanjo ne vloži tudi lastnik stanovanja ali se nepremičnina oddaja na črno. Svetujejo, da se zato med študentom in najemodajalcev podpiše pogodba in se vanjo zapišejo tudi vsi ustni dogovori in odpovedni roki, saj se tako lahko študent zaščiti pred morebitnimi prevarami in izkoriščanjem najemodajalca.

Vir: STA

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

NE ZAMUDITE SVEŽIH

NEPREMIČNINSKIH NOVIC

 

Nepremičninske novice iz Slovenije in tujine neposredno in brezplačno v vašem nabiralnku.


Sem prebral_a in se strinjam s  politiko zasebnosti