Leta 2015 v Sloveniji zgrajenih 12 odstotkov manj stanovanj kot leto prej

5
Vir: 123rf

V letu 2015 se je v Sloveniji gradilo 8789 stanovanj, od tega je bilo do konca leta končanih 2776, kar je 12 odstotkov manj kot leto prej. Kar 93 odstotkov vseh stanovanj so gradile fizične osebe, a jih dokončale pet odstotkov manj kot predlani, pravne osebe pa celo 42 odstotkov manj.

Po podatkih državnega statističnega urada je povprečna površina vseh dokončanih stanovanj je merila 147 kvadratnih metrov, največja so bila tista v enostanovanjskih stavbah, ki so v povprečju merila 158 kvadratnih metrov, stanovanja v večstanovanjskih stavbah pa so v povprečju merila 87 kvadratnih metrov.

Podobno kot v prejšnjih letih je bila tudi v letu 2015 večina (97 odstotkov) dokončanih stanovanj pridobljena z novogradnjo in povečavo, ostala stanovanja pa so bila pridobljena s spremembo namembnosti.

Največ dokončanih stanovanj leta 2015 se nahaja v osrednjeslovenski regiji, in sicer nekaj manj kot petina. Sledi podravska statistična regija, v kateri je približno 15 odstotkov stanovanj, najmanj stanovanj, le dva odstotka vseh, pa je bilo zgrajenih v zasavski statistični regiji. Tako so po številu dokončanih stanovanj med občinami v osrednji Sloveniji izstopale Ljubljana (249 stanovanj), Ivančna Gorica (39) in Vrhnika (37), med občinami v podravski statistični regiji pa občini Maribor (92) in Slovenska Bistrica (47).

Vir: STA

VIRSTA
Prejšnji članekUrejena lastniška razmerja v kranjskem Globusu
Naslednji članekVeliko zanimanja za oživitev praznih prostorov v Postojni

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.