Veliko zanimanja za oživitev praznih prostorov v Postojni

14
Vir: 123rf

S projektom Kje je prostor v Postojni? skušajo nevladniki opozoriti na problematiko vse večjega števila praznih prostorov v centru Postojne. Spodbuditi hočejo začasno rabo za obdobje enega meseca. Organizatorji ugotavljajo, da je zanimanja za dogodek predvsem med stanovalci in uporabniki veliko.

Organizatorji so izrazili željo po revitalizaciji mestnega jedra, predvsem Tržaške ulice. Ta nekdaj glavna komercialna ulica je polna neizkoriščenih priložnosti in praznih prostorov, so zapisali. Pridružujejo se jim v Delovni skupini za začasno rabo pri Mreži za prostor, Postoj na živi ulici in regijsko stičišče nevladnih organizacij Boreo. “Zaenkrat smo se osredotočili na Tržaško ulico, kjer so na voljo prostori zasebnih lastnikov. Danes bomo ponudili v začasno rabo štiri lokale na Tržaški ulici. Brezplačna uporaba bo na voljo v času festivala Zmaj ‘ma mlade, torej od 16. avgusta do predvidoma 17. septembra,” je pojasnila Karmen Tomažič, predstavnica Borea.

Cilj posveta je razprava o začasni rabi praznih prostorov ter predvsem srečanje lastnikov in zainteresiranih za uporabo prostorov. Oddaja nepremičnin bo potekala po načelu začasne rabe prostora, torej brez najemnin, uporabniki bodo krili le stroške porabe ter v zameno za najemnino počistili in prepleskali prostore ter uredili internet. Najemniki pa lahko v zameno ponudijo tudi svoje intelektualne ali druge storitve.

V projektu naj bi po navedbah Tomažičeve sodelovali vsi relevantni deležniki v prostoru, tako predstavniki lokalne samouprave in lastniki praznih prostorov kot tudi potencialni uporabniki in zainteresirana javnost. “Zanimanje za dogodek je izredno veliko, predvsem med stanovalci in uporabniki Tržaške ceste. Želja po revitalizaciji ulice je velika, zato smo dogodek začasne rabe še malo razširili z dodatnimi temami,” je pojasnila.

Dodala je še, da odločitev za izpeljavo projekta temelji na pozitivnih izkušnjah v drugih krajih, na primer v Slovenj Gradcu. Tam se je projekt začasne rabe nadgradil v poslovno sodelovanje, ki traja že skoraj leto dni.

Vir: STA

VIRSTA
Prejšnji članekLeta 2015 v Sloveniji zgrajenih 12 odstotkov manj stanovanj kot leto prej
Naslednji članekCenejša gradnja stanovanj v začetku leta 2016

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.