V prvem četrtletju višje cene stanovanj

1
Vir: 123rf

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije so se povprečne cene stanovanjskih nepremičnin v prvem četrtletju letošnjega leta nekoliko povišale. V primerjavi s cenami v zadnjem četrtletju lanskega leta so v povprečju višje za 2,2 odstotka. Nove nepremičnine so se pocenile, rabljene pa podražile – cene rabljenih stanovanj na območju Ljubljane so višje za 2,8 odstotka.

Cene novih stanovanjskih nepremičnin, torej novih stanovanj in družinskih hiš, so se sicer v prvem četrtletju v povprečju znižale za 3,3 odstotka, pri tem so cene novih stanovanj nižje za 4,4 odstotka, cene novih družinskih hiš, ki so se sicer v tretjem četrtletju lanskega leta rekordno znižale, pa višje za dva odstotka. Na Sursu so dodali, da je bila prodaja novih hiš tudi v tem četrtletju zelo nizka, saj je bilo prodanih le 27.

Tako kot lani je na trgu precejšnje nihanje cen novih stanovanj. Statistični urad je zapisal, da je na upad cen novih stanovanj tokrat ob nizkem številu prodaj (bilo jih je le 184) vplivala tudi prodaja stanovanj iz stečajnih postopkov, ki predstavlja 10-odstotni delež vseh prodaj. Največ prodaj novih stanovanj je bilo kot običajno opravljenih v Osrednjeslovenski statistični regiji (45 odstotkov), sledile so Obalno-kraška (23 odstotkov) in Podravska regija (17 odstotkov).

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji pa so se v prvem četrtletju v povprečju zvišale, in sicer za 3,3 odstotka. V Ljubljani, kjer je bilo prodanih 465 rabljenih stanovanj, so bile cene rabljenih stanovanj višje za 2,8 odstotka. Na uradu so dodali, da je bil upad cen iz prejšnjega četrtletja s tem skoraj v celoti odpravljen. V preostali Sloveniji so se cene rabljenih stanovanj v primerjavi s prejšnjim četrtletjem zvišale za 2,3 odstotka. Po podatkih statističnega urada pstaja ponudba rabljenih stanovanj velika, tokrat je bilo prodanih 1257 stanovanj.

V prvem četrtletju letošnjega leta je bilo tudi precej prodaj rabljenih družinskih hiš – prodanih je bilo 580. Na Sursu so zapisali, da so bile cene teh glede na prejšnje četrtletje višje za 5,1 odstotka in s tem so se v povprečju vrnile skoraj na raven iz obdobja zadnjih dveh let, na približno 84 odstotkov povprečne vrednosti iz leta 2010.

Vir: STA

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.