Vlada RS potrdila predlog ustanovitve centralnega kreditnega registra

16
centralni kreditni register

Vlada RS je  potrdila predlog zakona o centralnem kreditnem registru, ki predvideva vzpostavitev centralizirane zbirke podatkov o zadolženosti fizičnih oseb in poslovnih subjektov. To bo prispevalo k učinkovitejšemu obvladovanju kreditnih tveganj in zmanjšalo tveganje čezmerne zadolženosti.

Banka Slovenije že sedaj upravlja z sistemom za izmenjavo informacij o zadolženosti fizičnih oseb, centralni kreditni register psa bo vseboval tudi podatke o zadolženosti podjetij.

Gre za nadgradnjo obstoječe ureditve, kjer Banka Slovenije na podlagi zakona o bančništvu upravlja sistem za izmenjavo informacij o boniteti strank fizičnih oseb. V centralnem kreditnem registru se bodo po novem zbirali vsi podatki o zadolženosti posameznikov kot tudi podjetij.

Podatke bodo regulatorju bančnega trga sporočale banke in hranilnice ter drugi kreditodajalci, ki  si bodo lahko tudi  pod določenimi pogoji izmenjevali podatke iz centralnega kreditnega registra. S tem bodo lažje ocenjevali kreditno sposobnost strank in posledično učinkoviteje obvladovali kreditno tveganje. Prepovedana  pa bo uporaba teh podatkov  za neposredno ali ciljno trženje.

Banka Slovenije se je v sodelovanju z Združenjem bank Slovenije zavezala, da bo še letos vzpostavila centralni kreditni register, ki bo po navedbah vlade omogočal učinkovitejše obvladovanje kreditnih tveganj in zmanjšanj tveganj čezmerne zadolženosti.

 

Vir: STA

Prejšnji članekObrtnike v Slovenj Gradcu razburil nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča
Naslednji članekPreuredite dom in povečajte možnost prodaje nepremičnine!

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.