V Mariboru v prihodnjih letih nova stanovanja

103
Stanovanjski sklad namerava 350 do 400 stanovanj zgraditi na območju med Šarhovo in Kamenškovo ulico.

Medtem ko se ponovno prebuja trg nepremičnin, se v Mariboru veča tudi ponudba novogradenj. Pomemben pospešek bo temu dal republiški stanovanjski sklad, ki bo na Taboru v prihodnjih treh letih zgradil od 350 do 400 novih stanovanj, še en večji stanovanjski projekt pa načrtuje tudi na Pobrežju. Pogumnejši postajajo tudi zasebni vlagatelji.

Stanovanjski sklad namerava 350 do 400 stanovanj zgraditi na območju med Šarhovo in Kamenškovo ulico. Računajo, da bodo gradbeno dovoljenje pridobili prihodnje leto, izgradnjo stanovanj in vselitev pa načrtujejo do konca leta 2020.

Še en večji stanovanjski projekt načrtujejo ob cesti Veljka Vlahoviča, a je zanj treba še izdelati občinski prostorski podrobni načrt. Realizacija tega projekta je načrtovana v letih 2020 do 2025. Kot so za STA povedali na skladu, so potrebe na tem območju velike. Trenutno imajo oddanih vseh 83 stanovanj v Mariboru, nazadnje so jih ponudili v stolpnici Betnava, ki je bila kot ena zadnjih večjih novogradenj v mestu zgrajena leta 2010.

Trenutno so v Mariboru v gradnji med drugim stanovanjski blok z 28 stanovanji na Šubičevi ulici, vila blok Tabor na Ulici Pariške komune, v Košaškem dolu nastaja nova soseska osmih stanovanjskih hiš. V postopku umeščanja v prostor je veliko območje stanovanjske gradnje ob Dravograjski cesti.

Stanovanjska pozidava se predvideva tudi na slikoviti planjavi na levem nabrežju Drave med Koblarjevim zalivom in fakultetami. Tam namerava zasebni investitor – znani mariborski odvetnik – sodeč po osnutku občinskega podrobnega prostorskega načrta, ki je trenutno v javni obravnavi, zgraditi dva manjša vila bloka in niz vrstnih hiš.

Zazidljivih zemljišč, pripravljenih na stanovanjsko gradnjo, v Mariboru ne manjka. Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) na primer prodaja ogromno zemljišče med nakupovalnim središčem Europark in Nasipno ulico, kjer je prejšnja mestna oblast obljubljala projekt Manhattan. Po navedbah mariborske občine je tam še vedno predvidena investicija v višini več sto milijonov evrov, za katero se zanimajo tuji investitorji, “vendar je veliko odvisno od projekta na mariborskem letališču”.

Še vedno sta med drugim na voljo tudi zemljišče na Jezdarski ulici, kjer je bil predviden podaljšek stanovanjske soseske Magdalena, ter zemljišče v Borovi vasi severno od trgovskega centra Qlandia, za katerega so se zanimali kitajski vlagatelji, a so se nato raje odločili za stanovanjsko gradnjo v Framu.

Zanimivi premiki se obetajo tudi na področju izgradnje turistične infrastrukture. Podjetje Lumar, ki izdeluje montažne hiše, je nedavno kupilo zemljišče tik pod vznožjem Mariborskega Pohorja, kjer je bil načrtovan kompleks Pohorske livade s tropsko vodno plažo, zimskim drsališčem, športno-rehabilitacijskim centrom in namestitvenimi zmogljivostmi višje kategorije. Ali bodo ohranili te načrte, še ni znano.

Vir.STA

Abanka
LON
Banka Koper
NLB Vita
AS
KPMG

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.