Home 24ur NOVICE SLOVENIJA V Izoli zaključujejo javno obravnavo krovnega prostorskega načrta

V Izoli zaključujejo javno obravnavo krovnega prostorskega načrta

0
V Izoli zaključujejo javno obravnavo krovnega prostorskega načrta
V postopku javne obravnave, ki je bil bistveno daljši od zakonsko predvidenega, so v Izoli prejeli okoli 200 različnih predlogov in pripomb

V ponedeljek se izteče javna obravnava predloga izolskega občinskega prostorskega načrta (OPN), v slabih štirih mesecih pa je občina prejela okoli 200 pripomb in predlogov. Kot je danes na novinarski konferenci poudaril župan Danilo Markočič, s prostorskim dokumentom ne podlegajo ne kapitalskim ne drugim pritiskom, ampak sledijo interesom občanov.

Nov krovni občinski prostorski načrt morajo sprejeti do konca leta 2021, sicer se bodo ustavili vsi postopki, vezani npr. na izdajo gradbenih in lokacijskih dovoljenj, je pojasnil izolski župan. OPN v tem smislu prinaša jasna določila glede upravljanja s prostorom.

Med drugim načrt predvideva ureditev turističnih in športno-rekreacijskih površin ob morju na način, da bo morska obala ostala vsem dostopna. Kot je dodal vodja urada za prostor in nepremičnine Marko Starman, prav tako širijo in zaokrožujejo obstoječo gospodarsko cono, z dodatnimi površinami, namenjenimi za stanovanjske gradnje, pa lahko posredno vplivajo tudi na cene nepremičnin.

Čeprav bo 18 hektarjev doslej kmetijskih površin skladno z OPN spremenjenih v stavbna, pa bo občina dejansko razširila obseg kmetijskih površin, saj načrt predvideva nadomestitev omenjenih zemljišč s 25 novimi hektarji zdaj zaraščenih površin, ki bodo opredeljena in na voljo kot kmetijska.

V postopku javne obravnave, ki je bil bistveno daljši od zakonsko predvidenega, so prejeli okoli 200 različnih predlogov in pripomb, ki jih sicer sprejemajo še vse do vključno ponedeljka, je opozoril Starman.

Markočič je priznal, da noben OPN ne more zadovoljiti vseh, a dodal, da gre za živ dokument, ki se ga bo v prihodnje še lahko dopolnjevalo in popravljalo. Markočič računa, da bodo po pripravi odgovorov na vse pripombe sprejem OPN lahko čim prej uvrstili tudi na dnevni red občinskega sveta.

Po županovih besedah so doživeli tudi pritiske raznih investitorjev po spremembi namembnosti določenih zemljišč, a so pri pripravi načrta sledili strokovnim smernicam.

“Ne podlegamo nobenim kapitalskim ali drugim pritiskom, ampak želimo slediti interesom občanov,” je bil odločen Markočič.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

NE ZAMUDITE SVEŽIH

NEPREMIČNINSKIH NOVIC

 

Nepremičninske novice iz Slovenije in tujine neposredno in brezplačno v vašem nabiralnku.


Sem prebral_a in se strinjam s  politiko zasebnosti