Slovenija na področju gradbenih dovoljenj zasedla 120. mesto

30

Slovenija je letos na lestvici Svetovne banke o pogojih poslovanja med 190 državami na svetu zasedla 40. mesto, potem ko je bila lani 37. Na prvih treh mestih so ostali Nova Zelandija, Singapur in Danska, kaže najnovejša raziskava Doing Business 2019.

Slovenija se je med 10 kategorijami, ki jih ocenjuje banka, tudi letos najbolje, na prvo mesto, skupaj z več državami uvrstila v čezmejnem poslovanju.

Pri reševanju insolvenčnih postopkov je pridobila eno mesto in je letos deveta. Pri oskrbi z elektriko je z lanskega 19. zdrsnila na 23. mesto. Pri zaščiti malih delničarjev se je uvrstila na 30. mesto, potem ko je bila lani na 24. Slabše kot lani je uvrščena tudi pri prepisu lastništva, kjer je izgubila 20 mest in je 56.

Izboljšala je uvrstitev glede zagotavljanja pogojev za ustanovitev podjetja, kjer je 38., potem ko je bila lani na 46. mestu. Pri plačevanju davkov se je letos Slovenija uvrstila na 41. mesto, lani pa je bila na 58. mestu.

Na področju izdaje gradbenih dovoljenj je na 120. mestu, potem ko je bila lani na 100. Slabše kot lani se je odrezala pri pridobivanju kreditov, kjer je z lanskega 105. mesta nazadovala na 112.

Najslabše, a bolje kot lani, se je odrezala pri uveljavljanju pogodb, kjer je bila letos na 110. mestu, lani pa na 122.

Na vrhu lestvice je ponovno Nova Zelandija, ki se je najbolje odrezala pri pogojih za ustanovitev podjetja, prepisu lastništva in pridobivanju posojil. Na drugem mestu je glede zaščite malih delničarjev, na šestem pa glede postopkov izdaje gradbenega dovoljenja.

V prvi deseterici ji po skupni uvrstitvi sledijo Singapur, Danska, Hongkong, Južna Koreja, Gruzija, Norveška, ZDA, Velika Britanija in Makedonija.

Prejšnji članekStanovanjski sklad načrtuje gradnjo 800 novih stanovanj
Naslednji članekEvalvacija izvajanja nove prostorske in gradbene zakonodaje