Skupina Agrana Studen je kupila pakirni center, silos in skladišča v Ormožu

133

Objekti so del nekdanje tovarne sladkorja, ki jih je nizozemski koncern Cosun prodajal precej časa. “Skupina je s tem okrepila položaj za nemoteno in pravočasno dobavo sladkorja na trge EU in Zahodnega Balkana,” so danes sporočili iz holdinga Studen.

“Skupina Agrana Studen širi svoje poslovanje, z nakupom centra v Ormožu pa je distribucijsko podjetje Agragold Ljubljana dobilo podporo v obliki pakirnega centra ter silosnih in skladiščnih zmogljivosti. Skupina je okrepila regionalni položaj, ki ga lokacija v Ormožu zaokrožuje v geografskem in tržnem smislu,” je ocenil predsednik uprave holdinga Studen Ilija Studen.

Nizozemski lastniki ormoške tovarne so pred 10 leti zaradi evropske sladkorne reforme ob podpori države zaprli tovarno. Letos oktobra se kvote ukinjajo, zato si Združenje pridelovalcev sladkorne pese prizadeva, da bi znova obudili pridelavo sladkorne pese. Spomladi so ocenjevali, da bi bila za to najcenejša možnost postavitev tovarne na območju nekdanje v Ormožu, čeprav niso izključevali možnosti kakšne druge lokacije.

Na območju tovarne je nemško podjetje Pfeifer & Langen pakiralo in tržilo hrvaški sladkor, nizozemski lastniki objektov in zemljišč na območju nekdanje tovarne sladkorja pa so premoženje prodajali že precej časa. Za zaprtje in prestrukturiranje tovarne so lastniki in država prejeli evropska sredstva v višini skoraj 35 milijonov evrov.

Ko je Evropska komisija leta 2010 v tovarni opravila revizijo, je ugotovila, da program ni bil ustrezno izveden, saj niso porušili silosov za shranjevanje sladkorja, in Sloveniji naložila, da mora vrniti 8,7 milijona evrov. Država pa je vztrajala, da je bila ohranitev silosov predvidena, zato ni šlo za kršitev pogoja za popolno odstranitev proizvodnje. Vendar je spor izgubila, ker je tožbo vložila prepozno in jo je sodišče zavrglo.

Holding Studen več kot 23 let posluje v Sloveniji in prek distribucijske mreže in družbe Agragold s sedežem v Ljubljani prodaja sladkor in jedilno olje. V lasti ima mednarodni portfelj kmetijskih dejavnosti, ki zajema predelavo, trgovino in distribucijo proizvodov, kot so sladkor, jedilno olje, oljarice in žitarice. Skupina Agrana Studen ima v BiH tovarno jedilnega olja Bimal in družbo Rafinerija sladkorja, so navedli v družbi.

Vir: STA

Abanka
LON
Banka Koper
NLB Vita
AS
KPMG

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here