Septembrski boom gradbenih dovoljenj obeta svetlo prihodnost slovenskih gradbišč

74
Rast izdanih gradbenih dovoljenj v septembru je jasen signal povečane gradbene aktivnosti v Sloveniji

Slovenski gradbeni trg je septembra zabeležil izrazito rast izdanih gradbenih dovoljenj, kar kaže na oživitev gradbene industrije in posledično na spodbudne obete za domače gradbeništvo. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bilo izdanih 736 dovoljenj, kar je za več kot polovico več kot v avgustu, ko je bilo izdanih 468 dovoljenj.

Ta skok pomeni pomemben premik v gradbeni aktivnosti, zlasti v segmentu stanovanjskih stavb, ki je doživel rast za več kot 35 % na 296 izdanih dovoljenj. Pri nestanovanjskih stavbah pa je bil skok še bolj opazen, s 75 % naraščanjem na 440 dovoljenj. Ta rast je obetavna ne le za gradbeništvo, ampak tudi za povezane industrije, kar prinaša večje gospodarske možnosti za celotno državo.

Skupna predvidena površina novogradenj se je dvignila na 215.376 kvadratnih metrov, kar je drastično povečanje od avgustovskih 123.955 kvadratnih metrov. Posebno izstopajo stanovanjski projekti, ki so dosegli več kot dvojni obseg predvidene površine – iz 135.333 kvadratnih metrov septembra v primerjavi z avgustovskimi številkami.

Z vidika stanovanjske gradnje so septembrska gradbena dovoljenja odprla pot za izgradnjo 630 novih stanovanj, kar je skoraj dvojna količina v primerjavi s preteklim mesecem. Povprečna velikost stanovanj v enodružinskih objektih se obeta na 176 kvadratnih metrov, medtem ko so stanovanja v večstanovanjskih kompleksih načrtovana na povprečno 90 kvadratnih metrov.

Največji delež načrtovanih stanovanj glede na izdana dovoljenja bo v osrednjeslovenski regiji, kjer je predvidena gradnja 49 odstotkov novih stanovanj. Sledijo podravska regija s 13 odstotki, goriška s 10 odstotki in savinjska z 9 odstotki. Deleži kažejo na geografsko raznolikost gradbene dejavnosti, pri čemer so nekatere regije kot zasavska z zgolj dvema stanovanjema precej zaostale.

Rast izdanih gradbenih dovoljenj v septembru je jasen signal povečane gradbene aktivnosti v Sloveniji, ki ne naznanja le obetajočega zaključka leta, temveč tudi dinamičen začetek naslednjega. S tako močnimi temelji lahko pričakujemo razcvet gradbenih projektov, ki ne bodo le oblikovali silhuete slovenskih mest, temveč bodo tudi pomembno vplivali na gospodarski razvoj države.

Ugodna ponudba novega stanovanja s pridobljenim gradbenim dovoljenjem.


Prejšnji članekProdaja novih bivalnih enot v ZDA septembra narasla za 12,3 odstotka
Naslednji članekTurška vlada zaostruje pravila za kratkoročno oddajanje stanovanj