Še vedno brez dogovora glede dela nepremičnin ob mariborskem letališču

57

Nadaljnja usoda mariborskega letališča in s tem iskanja morebitnega strateškega vlagatelja je deloma odvisna tudi od dokončne razrešitve spora glede služnostnih pravic na delu zemljišč, ki so v lasti Aerodroma Maribor oziroma njihovih kitajskih lastnikov. Kot se je pokazalo na današnjem naroku na mariborskem sodišču, izvensodnega dogovora ne bo.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je že nekajkrat nadaljnje korake na letališču, s katerim začasno upravlja državna DRI, pogojeval s sklenitvijo dogovora, kar pa doslej ni uspelo. Danes so zato na Okrožnem sodišču opravili narok v pravdnem sporu, s katerim družba Aerodrom Maribor, preko katere so takrat ambiciozni kitajski vlagatelji nekaj časa najemali letališče, terja izbris vknjižbe služnostnih pravic v zemljiški knjigi.

Sodnica Katarina Plevčak je za zaprtimi vrati obe vpleteni strani – državo sta zastopali Lucija Gorišek Perc in Ivanka Demšar Potočnik iz mariborskega oddelka državnega odvetništva, tožečo stran pa odvetnici Sanja Vujanović in Katarina Škrlec – povprašala, ali je mogoča izvensodna poravnava. A je hitro ugotovila, da vsaj za zdaj takšne volje ni.

V Mariboru naprodaj samostojna hiša z velikim zemljiščem za 340.000 EUR….

Obe strani sta tako izmenjali še nekaj pripravljalnih vlog, sodnica pa jim je dala 60 dni časa, da nanje odgovorijo in priskrbijo pisne izjave prič, ki so jih predlagale. Ob tem je obe strani pozvala, da argumentirano pojasnijo, katere od teh bi bilo dejansko potrebno neposredno zaslišati. Čeprav je državna stran predlagala, da bi opravili tudi ogled terena v živo, sodnica temu ni bila naklonjena, a končne odločitve še ni sprejela.

Med pričami, ki bodo povedale svoje, je nekaj zaposlenih na letališču, nekdanja direktorja Aerodroma Maribor Boris Bobek in Marko Gros, pa tudi zakonita zastopnika Aerodroma Maribor in SHS Aviation, preko katere je Aerodrom v lasti Kitajcev – Lingkun Meng in Song Ya. Januarja je lastništvo nad SHS Aviation prevzela v Ženevi registrirana družba Everwest SARL, na čelu katere je prav tako Song Ya.

Minister Vrtovec je lansko jesen predstavil idejno zasnovo za postavitev modernega multimodalnega cargo logističnega centra na območju mariborskega letališča. Po njegovih besedah ta zajema okoli 400 hektarjev površin, kjer naj bi zrasel moderen logistični center, največji v Sloveniji, ki bi lahko bil tudi primarno zaledno skladišče Luke Koper.

Prejšnji članekAnketa stanovanjskega sklada pokazala zadovoljstvo najemnikov
Naslednji članekHongkonško stanovanje prodano za rekordnih 59 milijonov dolarjev

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.