Rrešitev za več let propadajoči novozgrajeni dom starejših v Vrtojbi

49
Ker so na Goriškem velike potrebe po nastanitvi dementnih oseb, bodo v pritličju uredili tudi poseben oddelek zanje, ki bo lahko predvidoma sprejel do 12 stanovalcev.

Kompleks socialnega zavoda na obrobju Vrtojbe, predviden za dom starejših in varovana stanovanja, bo predvidoma v začetku prihodnjega leta končno le zaživel. Poslopje je po izgradnji več let zapuščeno propadalo, zdaj pa ga namerava lastnica, Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), dograditi in predati v najem Thermani Laško za prvotni namen.

Thermana Laško bo sicer lahko opravljala dejavnost v Vrtojbi le, če bo zanjo dobila ustrezno koncesijo, ko jih bo letos podeljevalo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.

Po ureditvi doma za upokojence bo v njem okrog 140 postelj, nekaj naj bi jih bilo tudi brez koncesije, je povedal direktor upravljanja nepremičnin na DUTB Andrej Lazar. V sosednji stavbi pa bodo dokončali 38 varovanih stanovanj. Teh ne bodo prodali, pač pa se dogovarjajo s Stanovanjskim skladom Nova Gorica, da bi jih prav tako ponudili v najem.

Po prvotnih načrtih v vrtojbenskem socialnem zavodu ni bilo kuhinje, tako da jo bodo zdaj morali dograditi. Zato bo potrebno nekoliko spremeniti načrte in pridobiti spremenjeno gradbeno dovoljenje. To naj bi se zgodilo že v kratkem, tako da naj bi bila gradbena dela zaključena do konca leta, dom pa pripravljen, da v začetku leta 2021 sprejme prve uporabnike.

Ker so na Goriškem velike potrebe po nastanitvi dementnih oseb, bodo v pritličju uredili tudi poseben oddelek zanje, ki bo lahko predvidoma sprejel do 12 stanovalcev.

Socialni center v Vrtojbi je bil zgrajen leta 2012, a nikoli ni zaživel in tako že več let propada. Leta 2015 ga je za 4,17 milijona evrov kupila DUTB. Vse odtlej so ga prodajali, kupnino so določili pri 4,9 milijona evrov.

Nekaj interesentov za nakup se je oglasilo na DUTB, vendar do sklenitve prodajne pogodbe ni prišlo, je povedal Lazar. Zato so se odločili za njegovo dokončanje, pridobitev uporabnega dovoljenja in nato oddajo stavb v najem za namen, za katerega je bil zgrajen.

Lani junija so v Vrtojbi ustanovili civilno iniciativo, ki je pomagala pri iskanju rešitev za propadajoči stavbi na obrobju kraja. Pomagala sta tudi poslanec v DZ Matjaž Nemec in župan Občine Šempeter-Vrtojba Milan Turk.

Potreb po tovrstni dejavnosti je sicer na Goriškem vse več. Kljub trem domovom za starejše občane v bližini – v Novi Gorici, Podsabotinu in Gradišču nad Prvačino – je število čakajočih vse večje. Lani se je tako povzpelo že čez 150.

Prejšnji članekKoronavirus poskrbel za negativen borzni teden na Wall Streetu
Naslednji članekItalija namerava omejiti oddajanje sob turistom

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.