Rast števila gradbenih dovoljenj v juliju s poudarkom na večstanovanjskih stavbah

83
Z gradbenimi dovoljenji, izdanimi julija, je bilo največ stanovanj predvidenih v osrednjeslovenski statistični regiji.

Statistični urad Slovenije je danes sporočil, da je bilo v juliju izdanih 530 gradbenih dovoljenj za stavbe, kar predstavlja enoodstotno rast v primerjavi z junijem. Kljub šestodstotnemu padcu pri gradbenih dovoljenjih za stanovanjske stavbe (254 dovoljenj) so nestanovanjske stavbe zabeležile devetodstotno rast s 276 izdanimi dovoljenji.

Načrtuje se gradnja 488 stanovanj, kar je za odstotek manj kot prejšnji mesec. Poudarek je na večstanovanjskih stavbah, saj je skupna površina načrtovanih stavb povečana za 41% v primerjavi z junijem, dosega pa skoraj 218.000 kvadratnih metrov. To povečanje je deloma posledica načrtov za večstanovanjske stavbe, ki predstavljajo štiri odstotke večjo površino.

Nestanovanjske stavbe so v juliju prav tako zabeležile rast. Načrtovana površina je skoraj dvojna v primerjavi z junijem, pri čemer je osredotočenost na večje poslovne, skladiščne stavbe ter objekte družbenega pomena.

V enostanovanjskih stavbah je bilo predvidenih 213 stanovanj (12% manj), medtem ko so večstanovanjske stavbe zabeležile impresivno rast s 275 stanovanji, kar je za 76% več kot prejšnji mesec.

Osrednjeslovenska statistična regija vodi z največ načrtovanimi stanovanji – 243 (polovica vseh), od katerih jih je 183 v večstanovanjskih stavbah. Podravska in pomurska regija sledita z 78 oziroma 45 stanovanji. Na drugi strani je bila obalno-kraška regija z najmanjšim številom, saj je bilo tam načrtovano le eno stanovanje.

Prejšnji članekRusija vodi po naložbah v Črni gori v prvih petih mesecih leta
Naslednji članekKriza v Kitajskem Nepremičninskem Sektorju: Fitch Znižuje Ocenjevanje Country Gardna