Primorske novice: O najemnini za 250 evrov

45

Mladih v starosti od 18 do 29 let, ki živijo pri starših, je v Sloveniji 85 odstotkov, kažejo podatki Evropske fundacije za izboljšanje življenjskih in delovnih razmer za leto 2011. Slovenija se pri tem skupaj z Malto uvršča na sam vrh EU. To število se je od leta 2007 zvišalo za dobrih 20 odstotkov, piše Nataša Čepar v Primorskih novicah.

Pri iskanju razlogov za tako stanje ni treba biti strokovnjak za problematiko mladih, saj se razmerje med cenami stanovanj in osebnimi dohodki ponuja kot odgovor sam po sebi.

Položaj bremeni tudi samske, ki jih je celo največ med prijavljenimi na razpisih za neprofitna stanovanja, a ne dobijo dovolj točk. Še drug primer. Oče samohranilec v Izoli plačuje 350 evrov mesečne najemnine za garsonjero – brez vključenih stroškov. Prejema minimalno plačo, tako da se mu račun skupaj z drugimi stroški težko izide.

Rešitev v obliki subvencije najemnine se sliši lepo, a je med najemodajalci še vedno veliko takih, ki zaradi razmeroma visokih davčnih obremenitev svojega prihodka od najemnin tega sploh ne prijavijo ali pa prijavijo nižji znesek od dejanskega.

Nacionalna resolucija, ki do leta 2025 predvideva povečanje števila najemniških stanovanj za štiri tisoč enot in uvedbo stroškovne najemnine – vzorčno v višini od 250 do 300 evrov za dvosobno stanovanje -, je sicer dobrodošla. Vprašanje pa je, če bo zadostovala, da se bo resnično izboljšal položaj najemnikov na trgu, zaključi komentatorka.

 

Prejšnji članekArtesian Spas je vodilni proizvajalec masažnih bazenov
Naslednji članekManj izdanih gradbenih dovoljenj za stavbe v aprilu 2018