Pregled ponudbe rabljenih stanovanj na slovenski obali

2169
Piran spada med turistične "dragulje" piranske občine in slovenske obale.

Na slovenski obali se na dan 3.1.2017 prodaja 578 rabljenih stanovanj in okoli 170 novejših, ki še niso bila vseljena.  V analizi smo upoštevali stanovanja v mestih Koper, Izola, Piran in Ankaran. Na zaključku analize smo naredili še primerjavo z novimi stanovanji v naselju Nokturno.

V občini Piran, ki ima 17.823 prebivalcev se prodaja skoraj trikrat več stanovanj kot v Kopru, pa čeprav ima slednji skoraj trikrat več prebivalcev (51.140) in je največja obalna občina. Prvi razlog tega presenetljivega rezultata lahko najdemo v dejstvu, da pod občino Piran spada tudi Portorož in Lucija, pri Kopru pa nismo zajeli vseh zalednih vasi, ki jih je v primerjavi z Piranom bistveno več.  Drugi razlogi pa vseeno nakazujejo očiten trend “preseljevanja” iz občine Piran v sosednji mesti Izolo in zlasti Koper, kjer je glede na število prebivalcev danes najmanjša ponudba rabljenih stanovanj. Pri primerjavi Kopra z Izolo (15.020 prebivalcev) pridemo tudi do zanimivega spoznanja, da se v Izoli prodaja več stanovanj  kot v Kopru, ki ima 36.120 prebivalcev  oziroma 240 % prebivalcev Izole.

Največ stanovanj se na slovenski obali prodaja trisobnih, sledijo dvosobna stanovanja.

V občini Piran (Piran, Portorož, Fiesa, Lucija) se prodaja največ stanovanj, vendar je kar 54% od teh dvo- in eno-sobnih. Iz analize cen vseh stanovanj je razvidno, da je povprečna cena m2 najvišja prav za dvo- in eno-sobna stanovanja, sledijo tri-, štiri- in pet-sobna stanovanja. Glede na to, da povprečna cena m2 pada z velikostjo stanovanja, in ker je prav v mestu Piran največja ponudba eno- in dvo-sobnih stanovanj – 87 od skupno 280 na Obali (31%) – ni presenetljivo, da tovrstna stanovanja v Piranu s svojo unikatno lokacijo in številčnostjo občutno vplivajo na cene manjših stanovanj v občini Piran, kakor tudi na celotni Obali.

Cene stanovanj se zelo odvisne od mikrolokacije, starosti, lege,dvigala, parkirnih mest, opreme in vzdrževanja.

Pri primerjavi povprečne cene m2 ugotovimo, da sta Ankaran in Koper najugodnejša, Piran pa pričakovano  najdražji. Ta podatke se nekako sovpada s podatkom, da se najdražja stanovanja nahajajo v Portorožu, ki spada v občino Piran.

Pri prodaji in nakupu nepremičnin je sodelovanje nepremičninske agencije zelo pomembno in tega se očitno zavedajo prodajalci oziroma lastniki stanovanj na slovenski obali. Pri primerjavi med zasebno ponudbo in ponudbo nepremičninskih agencij ugotovimo, da samo 60 stanovanj lastniki prodajajo sami.

Skoraj 90 % vseh rabljenih stanovanj najdemo v ponudbi nepremičninskih agencij, kar je z vidika varstva kupcev razveseljiv podatek.

Na zaključku smo naredili primerjavo rabljenih stanovanj na slovenski obali z novimi stanovanji v naselju NOKTURNO, ki jih prodaja DUTB oziroma njihova pooblaščena agencija ABC NEPREMIČNINE.

Pri analizi smo ugotovili, da jih je le 30 takšnih (5% vseh prodajanih stanovanj), ki so primerljiva s stanovanji v soseski Nokturno – tj. imajo še 2 parkirni mesti v garaži, shrambo in dvigalo. Cena takšnih rabljenih stanovanj je v povprečju za 823 EUR/m2 višja od novih v Nokturnu. Pravtako so občutno dražja tudi druga stanovanja, v Kopru za 330 EUR/m2, na celotni Obali pa za 792 EUR/m2

Naselje NOKTURNO – zajema površine shramb in teras oziroma balkonov. Povprečna cena  m² je količnik med celotno ceno (ki zajema tudi garaže) in neto tlorisno površino, ki zajema tudi shrambe in terase/balkone. Prodajalci rabljenih stanovanj shramb in teras oz.balkonov le izjemoma ne vključijo v skupno površino oglaševanega stanovanja – enako velja tudi za parkirna mesta, ki jih je v Kopru redko možno kupiti pri rabljenih stanovanjih. Primerjava rabljenih stanovanj na Slovenski obali z novimi stanovanji v naselju NOKTURNO nam tako pokaže izjemno ugodno ceno novih stanovanj v Nokturnu, ki imajo za razliko od skoraj vseh rabljenih tudi lastniška parkirna mesta in prostorna dvigala.

Vir: Statistični urad RS in nepremicnine.net

Pripravil: Jure Pucko,  diplomant evropskih študij, ABC NEPREMIČNINE d.o.o.

Jure Pucko, diplomant evropskih študij.

VABILO K SODELOVANJU V NEPREMIČNINSKEM BAROMETRU ZA LETO 2017

Nepremičninski barometer za leto 2017

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.