Pravoslavna cerkev kupila zemljišče v Kopru

35
Koper

Na današnji javni dražbi nepremičnin koprske občine je parcelo v bližini nakupovalnega centra Planet Koper kupilo gradbeno podjetje KPL iz Ljubljane, očitno v navezi s Pravoslavno cerkvijo, ki bi na tej lokaciji želela zgraditi verski objekt, ki ga v slovenski Istri še nimajo. Pojavila so se sicer opozorila o pogojih gradnje na omenjenem zemljišču.

Gre za dobrih 1500 kvadratnih metrov veliko parcelo, ki se, kot izhaja iz razpisa dražbe, nahaja v ureditvenem območju za poselitev, območje za centralne dejavnosti. KPL je zemljišče kot edini dražitelj kupilo po izklicni ceni 152.000 evrov brez DDV. Tako predstavnica družbe kot predstavnik Pravoslavne cerkve, ki jo je spremljal, po dražbi nista dajala pojasnil medijem.

Sklenitev posla sledi prizadevanjem srbske pravoslavne cerkve, da bi okoli 4000 njenih vernikov na območju slovenske Istre prišlo do lastnega bogoslužnega objekta. Zdaj namreč domujejo v katoliški cerkvi svete Marte na Giordanovem trgu, nasproti koprskega pokrajinskega arhiva. Informacije o pogovorih med občino in Cerkvijo v zvezi s postavitvijo verskega objekta na zelenici za nakupovalnim centrom Planet Koper so že spomladi obelodanili v sami mestni občini.

Na današnji dražbi je občina sicer uspela prodati za dobrih 4000 kvadratnih metrov tako zgrajenih kot še nezgrajenih poslovnih prostorov v objektu Solis. Po izklicni ceni 1,86 milijona evrov brez DDV je nepremičnine kupil Grafist, ki je bil tudi edini dražitelj.

Kot je po dražbi povedal Grafistov zastopnik Vladimir Gavran, je njihovo podjetje v zgodbo okoli še nedokončanega objekta vstopil skupaj s Primorjem, ki je nato končalo v stečaju, projekt pa je obtičal.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.