Potrjeno poročilo o centralizaciji ravnanja z nepremičnim premoženjem

19
Prehod na centraliziran način ravnanja z nepremičnim premoženjem je določila sprememba zakona o državni upravi.

Vlada je potrdila poročilo projekta P12, ki je poskrbel za centralizacijo ravnanja z nepremičnim premoženjem v pristojnost ministrstva za javno upravo. Centralizacija je po vladnih podatkih prinesla za desetino nižje stroške upravljanja in vzdrževanja nepremičnega premoženja, kar znaša okoli 450.000 evrov letno.

Prehod na centraliziran način ravnanja z nepremičnim premoženjem je določila sprememba zakona o državni upravi. Po njej je ministrstvo za javno upravo postopno postalo upravljavec in prevzelo zaposlene, finančna sredstva ter arhivsko in dokumentarno gradivo. Pred izvedbo projekta P12 je bilo ravnanje s poslovnimi nepremičninami organov državne uprave v pristojnosti vsakega posamičnega upravljavca.

Takšno stanje je pomenilo neenotno prakso gospodarjenja, nepreglednost stanja zasedenosti poslovnih nepremičnin, nepreglednost nad stroški upravljanja in nepopolne evidence, so danes sporočili z vlade. Nepremično premoženje je zato postopno prešlo v upravljanje ministrstva za javno upravo, in to v dveh delih – prvi del 1. januarja 2016 in drugi 1. januarja 2017.

Projekt P12 je v skladu s terminskim načrtom potekal od 20. februarja 2015 do 20. junija 2017. Neposredni učinki centralizacije ravnanja z nepremičnim premoženjem se kažejo v racionalizaciji stroškov storitev zunanjih, pogodbenih izvajalcev, posredni učinki pa po navedbah vlade pomenijo standardizacijo in transparentnost postopkov.

Na vladi so še poudarili, da takšen sistem omogoča “izvedbo skupnih javnih naročil ter s tem poenotenje storitev za vse uporabnike, po drugi strani pa omogoča doseganje nižjih cen storitev in blaga na trgu ter s tem zagotavlja prihranke, s katerimi ministrstvo za javno upravo zagotavlja izvedbo investicij ter nakupov potrebnih nepremičnin”.

Vir. STA

Prejšnji članekLondon gostil slovensko investicijsko konferenco
Naslednji članekVlada sprejela predlog sprememb pri nepremičninskem posredovanju