Novo mesto načrtuje 400 novih najemniških stanovanj

503
Načrtovana gradnja stanovanj v Podbrezniku bi lahko stekla hitro, morda že v drugi polovici leta 2021, so podčrtali na novomeški občini.

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in direktor Stanovanjskega sklada RS Črtomir Remec sta danes podpisala menjalno pogodbo za zemljišča in pismo o nameri sodelovanja pri gradnji večstanovanjskih objektov v Novem mestu. Na območjih Podbreznika in Brod-Drage bodo gradili 400 novih najemniških stanovanj, so sporočili iz novomeške občine.

Približno 200 novih stanovanj bo v prihodnjih letih zraslo v Podbrezniku, kjer bo novomeška občina gradila dva stanovanjska bloka, državni sklad pa tri. Enako število novih stanovanj bo Stanovanjski sklad RS gradil tudi na območju Brod-Drage. Med njimi bo tudi približno 30 t. i. oskrbovanih stanovanj. Brod-Drage bo poleg stanovanj ponudil tudi zemljišča za gradnjo hiš, in sicer za 14 prostostoječih hiš, 28 vrstnih hiš in 15 dvojčkov, kar skupno pomeni 57 zemljišč za odkup.

Načrtovana gradnja stanovanj v Podbrezniku bi lahko stekla hitro, morda že v drugi polovici leta 2021, so podčrtali na novomeški občini.

“Potem ko smo imeli v zadnjih letih v Novem mestu zastoj večstanovanjske gradnje, načrtujemo, da bo v treh do štirih letih samo v tem projektu na voljo več sto novih stanovanj. Če prištejemo še gradnjo stanovanj drugih zasebnih investitorjev, bo Novo mesto v prihodnjih letih bogatejše za prek 500 novih stanovanj,” je podpis pogodbe pospremil Macedoni.

Remca veseli, da so se z novomeško občino dogovorili za tako pomemben projekt: “Menjava zemljišč nam v tem trenutku omogoča, da lahko začnemo z gradnjo stanovanjskih blokov v Podbrezniku v najhitrejšem možnem času. Na tem območju bomo gradili tri stanovanjske sklope s približno 150 stanovanji, na območju Brod-Drage gre prav tako za 150 stanovanj, ki se bodo gradila v dveh etapah. S tem nadaljujemo z izpolnjevanjem našega poslanstva, torej zagotavljanja javnih najemniških stanovanj.”

Stanovanjski sklad ima sicer v tem trenutku v gradnji blizu 2500 stanovanj po Sloveniji, poleg Novega mesta se bodo na novo gradila stanovanja tudi v Kopru, Izoli, Kranju in na Jesenicah. Na Mestni občini Novo mesto pa dodajajo, da bodo nova stanovanja zrasla tudi v Mrzli Dolini, na Jakčevi ulici, Glavnem trgu, Uršnih selih, gradnja stanovanj je načrtovana tudi v Brusnicah.

V Novem mestu po besedah Macedonija primanjkuje zlasti kakovostnih stanovanj za mlade družine, na drugem mestu med iskalci stanovanj so ljudje, ki zasedajo kakovostna delovna mesta ali prihajajo od drugod, veliko je povpraševanja tudi po t. i. oskrbovanih stanovanjih za starejše z določenimi skupnimi storitvami. “Namen je, da pokrijemo različna povpraševanja, predvsem pa, da na dolgi rok v Novem mestu, ki je gospodarsko razvita občina, ponudimo čim več novih stanovanj,” je še dejal Macedoni.

Prejšnji članekV pričakovanju zvišanja neprofitnih najemnin in subvencij
Naslednji članekStanovanjske nepremičnine so malo dražje