Na hrastniški občini razmišljajo o ustanovitvi stanovanjske zadruge

21
V Hrastniku je po podatkih za leto 2015 skupaj 4208 stanovanj, od tega 2272 v večstanovanjskih zgradbah

Na Občini Hrastnik razmišljajo, da bi skupaj s Stanovanjskim skladom RS ustanovili stanovanjsko zadrugo. Kot je povedal župan Marko Funkl, je republiški sklad za projekt zainteresiran, pogovore o zadrugi pa bodo nadaljevali predvidoma septembra. Idejo bi po njegovih besedah lahko uresničili že naslednje leto.

Ustanovitev stanovanjske zadruge bi pomenila, da bi prebivalci, ki bi želeli kupiti nepremičnino, to storili preko zadruge, z njenim posojilom pa bi tudi odplačevali nakup, je pojasnil Funkl.

Razlika med nakupom stanovanja na trgu in preko zadruge je v tem, da na trgu pravna oseba zgradi kompleks stanovanj in jih nato proda. A če v investiciji ne vidi dobička, se zanjo ne odloči, je še povedal Funkl in dodal, da želi občina z ustanovitvijo stanovanjske zadruge znižati strošek nakupa za vse, ki si želijo lastniško stanovanje.

V Hrastniku je po podatkih za leto 2015 skupaj 4208 stanovanj, od tega 2272 v večstanovanjskih zgradbah. Med temi je le 1020 lastniških stanovanj, preostala so najemniška.

Prav zdaj v hrastniški občini intenzivno tečejo priprave na gradnjo šestih stanovanjskih objektov z najmanj 144 stanovanjskimi enotami na območju Resnice, kjer je Rudnik Trbovlje-Hrastnik v preteklosti izvajal rudarska dela. V prvi fazi naj bi zgradili dve enoti s po 24 stanovanji.

Prejšnji članekŠtevilo novogradenj v ZDA julija močno upadlo
Naslednji članekV Celju stekla gradbena dela za novo stanovanjsko sosesko