Kozolec v Kranju je na dražbi kupil DUTB

43
Projekt Kozolec bi prinesel Kranju sodobno in lepo sosesko.

Zemljišče v Kranju, kjer je bila pred leti predvidena gradnja poslovno-stanovanjske soseske Kozolec, je na peti javni dražbi kupila DUTB ki je ločitvena upnica podjetja ABCFIN v stečaju. S tem se skrajšuje stečajni postopek, DUTB pa računa, da bo lahko sama bolje unovčila nepremičnino.

Po štirih neuspelih dražbah je bilo na tokratni dražbi, na kateri je bila izklicna cena za zemljišče le še 1,1 milijona evrov, kar deset dražiteljev. Med njimi so bili takšni, ki bi v relativno kratkem času pričeli graditi za trg, je pojasnil stečajni upravitelj družbe ABCFIN Milorad Vidović.

Kaj namerava DUTB narediti oziroma kako namerava unovčiti kupljeno nezazidano stavbno zemljišče, Vidoviću mi ni znano. Verjetno menijo, da bo s preprodajo več iztržili, morda tudi tako, da bodo prodajali zemljišče pod delih, razmišlja Vidović, v pa DUTB podrobnih informacij v zvezi z nepremičnino ne razkrivajo, ker postopki še tečejo in nakup še ni zaključen.

“DUTB kupi nepremičnino na dražbi v primeru, ko je izhodiščna cena nižja od izračunane tržne vrednosti s strani DUTB,” so pojasnili v družbi za upravljanje terjatev in dodali, da se DUTB praviloma odloči za prevzem nepremičnine v primeru, ko v insolventnem postopku ni drugega kupca, ki bi ponudil več, kot je za DUTB primerna vrednost.

DUTB prevzema nepremičnine tudi v primerih, ko upravičeno sklepa, da lahko z lastnimi ukrepi in dejanji bistveno poveča vrednost nepremičnini oziroma v prodajnem postopku ustvarja dodano vrednost. Tako sledi cilju maksimizacije vrednosti in si vsaj delno poplača svojo terjatev. Kupnina se pobota s terjatvijo, kar pomeni, da se dejanska kupnina po plačilu stroškov stečaja vrne upniku, torej DUTB.

Vidović je zemljišča, tedaj še skupaj z gradbenim dovoljenjem za gradnjo stanovanjsko-poslovne soseske, prvič na javni dražbi skušal prodati že aprila 2015, in sicer za izklicno ceno 5,022 milijona evrov. Na naslednjih dražbah je izklicna cena padala, in je na peti dražbi konec decembra 2016 znašala le še 1,1 milijona evrov.

Vidović je pojasnil,da se je prodaja zavlekla zaradi zakonskih določil, ko ločitveni upnik daje soglasje k izklicni ceni prodaje. Kot je poudaril, ni mogel predlagati izklicne cene, ki bi se približala tržni vrednosti. Sfižila se je tudi četrta javna država za prodajo zemljišča skupaj z gradbenim dovoljenjem za izklicno ceno 2,6 milijona evrov, medtem ko je prejel ponudbo za 2,2 milijona evrov.

Gre za 26.623 kvadratnih metrov nezazidanih stavbnih zemljišč. Naprodaj je bilo tudi gradbeno dovoljenje za gradnjo stanovanjsko-poslovne soseske, ki pa je julija lani poteklo. V družbi ABCFIN, ki je od junija 2013 v stečaju, so načrtovali gradnjo devetih stanovanjskih objektov s 395 stanovanji.

Poleg tega naj bi zgradili še poslovno stavbo, center za dnevno varstvo otrok, pomožne stanovanjske objekte, obsežne zelene rekreacijske površine in osrednji javni trg. Šlo za 60 milijonov evrov vreden projekt, težave pa so se pojavili pri pridobivanju gradbenega dovoljenja in zlasti pri zapiranju finančne konstrukcije.

Vir. STA

Prejšnji članekPrva solarna avtocesta na svetu
Naslednji članekV Sloveniji največja rast obsega gradbenih del

PUSTITE KOMENTAR

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.